Linkuri accesibilitate

Controversă | Ucrainenii spun că dronele rusești au lovit teritoriul României. Ministerul român al Apărării infirmă categoric


Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina a postat o fotografie pe Facebook în care sugerează că drone rusești au lovit teritoriul României.

Dronele rusești care au atacat portul Ismail luni noaptea au atins și teritoriul României, spune Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina. Ministerul român al Apărării neagă informația.

„Potrivit informațiilor Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei, în timpul unui atac în masă al Rusiei din această seară în zona portului Ismail, «shahedi» rusesc( n.r. drona) a căzut și s-a detonat pe teritoriul României”, a scris Oleg Nikolenko pe Facebook luni dimineață.

Ucraineanul a completat postarea spunând că aceasta este o altă confirmare că „teroarea rusă cu rachete reprezintă o amenințare uriașă nu numai pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru securitatea țărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO”.

„Îndemnăm partenerii să accelereze furnizarea către Ucraina a sistemelor suplimentare moderne de apărare antirachetă și antiaeriană, precum și aviației de luptă, ceea ce va consolida protecția infrastructurii Ucrainei și a țărilor învecinate”, a mai scris Oleg Nikolenko.

Românii neagă informația și spun că monitorizează spațiul

Într-un comunicat oficial, „Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României”.

Partea română susține că a monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești cu drone, atât în cursul nopții de duminică spre luni , cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre.

„În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României”, susține Ministerul român al Apărării.

În același timp, MApN spune că „a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate”.

Nu este prima dată când atacurile cu drone rusești sunt în apropierea granițelor României. Pe 24 iulie 2023, mai mulți martori oculari din România au filmat mai multe explozii chiar lângă granița României.

Videoclipurile postate atunci pe rețelele de socializare arătau că dronele ar fi atacat succesiv regiunea Portului Reni, dar și orașul Ismail, situate în apropierea graniței româno-ucrainene.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG