Linkuri accesibilitate

Document secret al Kievului, dezvăluit de The Guardian: dronele iraniene folosite de Rusia conțin diverse componente europene


În imagine, dronă kamikaze iraniană Shahed, într-un atac al Rusiei în regiunea Kievului.
În imagine, dronă kamikaze iraniană Shahed, într-un atac al Rusiei în regiunea Kievului.

Autoritățile de la Kiev ar fi trimis în luna august o scrisoare, secretă până acum, partenerilor vestici, în care arată că unele modele de dronele Shahed folosite de Rusia în atacurile din Ucraina conțin zeci de componente produse în Europa, a dezvăluit miercuri The Guardian.

Dronele kamikaze iraniene, folosite de armata rusă în ultimele atacuri asupra orașelor ucrainene conțin numeroase componente europene, rezultă dintr-un document secret trimis de autoritățile de la Kiev principalilor aliați occidentali, din grupul G7, dezvăluie The Guardian.

În documentul trimis în luna august aliaților occidentali ai Kievului, Ucraina face un apel ca aceștia să trimită rachete cu rază lungă de acțiune pentru ca forțele ucrainene să poată ataca unitățile de producție ale acestor drone din Rusia, Iran și Siria.

În peste 600 de raiduri aeriene asupra orașelor din Ucraina din ultimele 3 luni - premergătoare documentului de 47 de pagini obținut de The Guardian - au fost folosite drone care conțineau componente de producție occidentală, arată publicația.

Astfel, în drona model Shahed-131 ar fi fost găsite 52 de componente electrice produse de companii europene, iar în modelul Shahed 136 - care are o autonomie de zbor de 2.000 de km și o viteză de croazieră de 180 de km - un număr de 57 de componente europene.

Un număr de cinci companii din Europa, incluzând o filială poloneză a unei multinaționale britanice, sunt specificate ca fiind producătorii originali ai componentelor identificate, scrie The Guardian.

"Printre producători se numără companii cu sediul în țările din coaliția de sancțiuni: Statele Unite, Elveția, Olanda, Germania, Canada, Japonia și Polonia", afirmă documentul.

Iranul și-ar fi diversificat deja producția de drone utilizând o fabrică din Rusia, dar recent producția ar fi comutată înspre Rusia.

Astaa în condițiile în care autoritățile de la Teheran ar încerca să se disocieze de livrarea de drone Moscovei dar pe de altă parte nu ar mai face față cererilor tot mai mari din partea armatei rusești.

Astfel, printre acțiunile sugerate în document de autoritățile ucrainene partenerilor occidentali - cărora aceștia cei mai probabil nu le vor da curs, notează jurnaliștii britanici - s-ar număra “atacur cu rachete asupra unităților de producție ale acestor drone din Iran, Siria la fel ca și asupra unei posibile unități de producție din Rusia.”

Astfel de atacuri ar putea avea loc dacă partenerii occidentali vor livra „armele necesare distrugerii.”

De precizat că până acum, chiar dacă livrează arme sofisticate Kievului, reprezentanții NATO și ai SUA au afirmat public că nu încurajează atacurile ucrainene pe teritoriul rusesc.

Pe de altă parte, documentul nu incriminează companiile europene producătoare de componente folosite în dronele respective, dar subliniază că producția iraniană folosește componente comerciale a căror furnizare este foarte slab sau deloc controlată.

The Guardian îl citează pe Bart Groothuis, membru al Parlamentului European și al subcomisiei de apărare și securitate, care spune că nu există o coordonare suficientă între serviciile de informații din UE pentru a aborda cu folosirea abuzivă / necorespunzătoare a componentelor vestice.

„Cred că agențiile europene de informații nici nu iau în calcul sancțiuni”, spune el.

The Guardian mai notează că documentul autorităților ucrainene include și cea mai updatată trecere în revistă a schimbărilor de strategie de folosire a dronelor de către Rusia, de când prima dronăShahed a fost reperată în regiunea Harkov, în septembrie 2022.

Articolul din The Guardian este semnat de Daniel Boffey, reporter-șef al publicației.

XS
SM
MD
LG