Linkuri accesibilitate

Dronele MQ-9 Reaper vin în România


Dronele MQ-9 Reaper se află pentru a doua oară în România și vor fi mutate la baza aeriană 71 de la Câmpia Turzii

Dronele MQ-9 Reaper, vehicule aeriene pilotate de la distanță care aparțin Forțelor Aeriene ale SUA din estul Europei, se mută temporar, din această lună, la Baza aeriană 71 de la Câmpia Turzii, scrie revista americana de aviație Air Recognition, preluată de Rador.

Vehiculele vor fi însoțite de personal şi de echipamente de asistenţă de la Detaşamentul 2 al Grupului Operaţional 52 de Expediţie, de la Baza Aeriană Mirosławiec (Polonia), care-și începe zborurile în România.

Dronele MQ-9 nu se vor afla pentru prima oară în România, ele au mai fost aduse și în vara anului 2019, din iulie până în august, din cauza unor lucrări de la baza poloneză, cât s-a construit pista de la Mirosławiec. De această dată vor rămâne în ţară până spre sfârşitul acestei primăveri.

  • Deşi Forţele Aeriene ale SUA din Europa nu au explicat actuala strămutare a dronelor Reaper, misiunea lor din România este aceea de „a ajuta la o serie de operaţiuni de pe continent în sprijinul aliaţilor noştri din cadrul NATO. Printre operaţiuni se numără cele pe timp de ger şi participarea la diverse manevre din regiune", scrie sursa citată.

Purtătoarea de cuvânt a Forţelor Aeriene ale SUA din Europa, locotenent-colonelul Davina Peterman, a declarat că mutarea se face în „deplină cooperare" cu guvernul român, un aliat al NATO.

  • „Indiferent dacă dronele MQ-9 operează în Polonia sau în România, misiunea lor rămâne aceeaşi: să ofere informaţii, să supravegheze, să participe la operaţiuni de recunoaştere în sprijinul obiectivelor politicii de securitate externă ale Statelor Unite şi ale partenerilor noştri regionali şi să ofere date preţioase vizând protecţia SUA şi a partenerilor noştri internaţionali", a mai spus Peterman.

Dronele MQ-9 vor fi lansate şi recuperate de personalul american de la baza din România, zborul lor fiind controlat de la baza poloneză.

Dronele detaşate şi-au atins capacitatea maximă de operare la Mirosławiec, în primăvara anului 2018.

  • „Este o prezenţă puţin numeroasă, dar îndeajuns de mare încât să îi asigure pe partenerii noştri polonezi şi din ţările baltice că este vorba de nişte forţe care se află pe poziţii şi sunt gata să acţioneze", a mai spus Sanders.

Drona MQ-9 Reaper, de la General Atomics, numită şi Predator B, este un vehicul aerian fără pilot (UAV), capabil să opereze zboruri controlate de la distanţă sau în mod autonom, dezvoltat de General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), în principal pentru Forţele Aeriene ale Statelor Unite (USAF). MQ-9 şi alte UAV-uri sunt denumite vehicule/aeronave pilotate de la distanţă (RPV/RPA) de către USAF, pentru a indica controlorii umani la sol.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG