Linkuri accesibilitate

Drumul către zona euro


Pentru statele care au aderat la UE după introducerea monedei euro, în 2002, adică cele zece state primite în 2004, la care se adaugă România și Bulgaria (2007) și Croația (2013) aderarea la zona euro pare să fi fost un drum mult mai anevoios de parcurs decât pentru celelalte 19 state din uniunea monetară.

Statele unde moneda europeană nu a fost încă adoptată sunt Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, România, Suedia și Ungaria. Iar după Bulgaria, în 2018, și Croația a depus o cerere oficială de a intra în mecanismul ratelor de schimb (ERM II), ceea ce ar însemna o posibilă intrare în zona euro cel mai devreme în 2023.

„Cele mai recente membre ale zonei euro au avut nevoie de mai mult timp pentru a intra fiindcă cerințele sunt în prezent mai dure. Slovenia a intrat în 2004 în ERM II și abia doi ani și jumătate mai târziu în zona euro. Pentru Lituania acest proces a durat zece ani – din 2004 până în 2015. Așadar acum este mai dificil de intrat în zona euro și necesită mai mult timp. O țară are nevoie de 5-10 ani în ERM II pentru pregătirea aderării. Iar România și Bulgaria nici măcar nu au fost acceptate în ERM II”, spune Georgi Angelov, senior economist al Fundației pentru o Societate Deschisă din Bulgaria.

El mai argumentează că înainte de criză, extinderea zonei euro era o prioritate pentru UE, astfel încât era mai simplu ca țările să intre în ERM II și să se pregătească pentru euro. „Nu mai erau alte cerințe și oricine putea intra. Multe țări au intrat în ERM II – țările baltice, Slovacia, Slovenia, Malta, Cipru. După 2008, când a început criza, extinderea nu mai era o prioritate pentru UE. Trebuiau să se lupte cu criza din zona euro”.

XS
SM
MD
LG