Linkuri accesibilitate

Video | Performanță cu buzunarul gol. Echipa de gimnastică artistică a României s-a calificat la Olimpiadă, dar n-are bani de pregătire


Lotul olimpic de gimnastică se pregătește pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Paris atât în țară, la Izvorani, București, Deva și Constanța, cât și în străinătate.
Lotul olimpic de gimnastică se pregătește pentru participarea la Jocurile Olimpice de la Paris atât în țară, la Izvorani, București, Deva și Constanța, cât și în străinătate.

Echipa feminină de gimnastică artistică s-a calificat, pentru prima dată în ultimii 12 ani, la Jocurile Olimpice - e vorba despre Olimpiada 2024, de la Paris. Mai sunt nouă luni până atunci, iar Federația de Gimnastică face apel la donatori să ajute lotul: nu mai are bani pentru antrenamente.

Gimnastele românce s-au calificat după 12 ani de pauză la Jocurile Olimpice datorită rezultatelor de la Campionatele Mondiale din Belgia, din octombrie.

Echipa României a ocupat locul 10, iar primele 12 s-au calificat la olimpiadă.

Noua echipă olimpică de gimnastică feminină este una tânără, cu o vârstă medie de 16 ani și câteva luni. În lotul extins sunt 15 gimnaste, iar pentru olimpiadă vor fi selectate în următoarele săptămâni, doar cinci dintre ele.

Puteți urmări reportajul video și pe YouTube:

Până la olimpiadă, reprezentanții echipei încearcă să facă rost de bani pentru pregătire. Ar avea nevoie de două milioane de euro până anul viitor, bani care ar asigura în special pregătirea din străinătate a gimnastelor, care în România nu au aparate similare cu cele pe care vor concura la Paris.

Federația Română de Gimnastică face un apel la donatori să contribuie cu bani astfel încât pregătirea să se desfășoare în cele mai bune condiții.

Președinta Federației, Carmencita Constantin, spune că instituția nu are în prezent bani în conturi, iar pregătirea din ultimele două luni s-a făcut cu bani de la sponsori.

Federația Română de Gimnastică nu are încă la dispoziție bugetul pentru anul viitor și nu știe nici măcar câți bani va primi de la bugetul național.

Povestea echipei naționale de gimnastică artistică a României, spusă chiar de unele dintre sportive și de președinta Federației de Gimnastică, o puteți afla din reportajul video de mai jos:

Echipa de gimnastică artistică a României s-a calificat la Olimpiadă, dar n-are bani de pregătire
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:58 0:00

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

    serbana@rferl.org

XS
SM
MD
LG