Linkuri accesibilitate

Dublă mișcare făcută de Biden pentru dezamorsarea, pe cale diplomatică, a conflictului din Yemen


Președintele SUA, Joe Biden

Administrația Biden a notificat oficial Congresul că-i va scoate pe rebelii Houthi de pe lista organizațiilor teroriste internaționale, anulând astfel decizia lui Trump luată înainte de retragerea sa de la Casa Albă și despre care organizațiile umanitare au avertizat că nu va face decât să agraveze și mai tare situația din Yemen. Pe de altă parte, președintele american a decis și retragerea sprijinului armat acordat de SUA ofensivei militare saudite din Yemen. Ambele mișcări sunt de natură să dezamorseze conflictul din Yemen pe cale diplomatică, promisiune făcută de Biden în campania electorală.

Departamentul de Stat a adăugat grupul rebel pe o listă a grupurilor teroriste cu o zi înainte ca președintele Donald Trump să plece de la Casa Albă, în ciuda strigătului disperat al organizațiilor umanitare care au spus că decizia va îngreuna și mai mult trimiterea de alimente, asistență medicală și alte bunuri de bază pentru populație, scrie The Washington Post.

Administrația Trump a făcut această mișcare ca parte a unei campanii de presiune mai extinse împotriva Iranului, care-i susține pe rebelii Houthi împotriva forțelor yemenite susținute de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și de alte puteri regionale.

Pe de altă parte, președintele american Joe Biden a anunțat în urmă cu două zile că va retrage și sprijinul pe care Statele Unite l-au oferit ofensivei militare saudite din Yemen, care a adâncit și mai tare criza umanitară și suferințele unui popor din cea mai săracă țară din peninsula arabă, a anunțat Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui, conform AP, citat de Bloomberg.

Biden își îndeplinește, astfel, una dintre promisiunile făcute înainte să ajungă la Casa Albă, potrivit căreia SUA va încheia conflictul din Yemen pe cale diplomatică. El l-a desemnat pe Timothy Lenderking trimis special al SUA în Yemen.

Arabia Saudită a lansat ofensiva din Yemen în 2015 pentru a contracara facțiunea yemenită Houthi, parte a războiului civil din această țară, susținută de Iran, în timp ce Arabia Saudită susține vechea putere din Yemen.

Conflictul durează din 2014 iar SUA au livrat armament pentru campania saudiților, soldată cu moartea multor civili nevinovați și accentuarea crizei dintr-o țară dominată de sărăcie și de foamete în care, spun experții, atât țările din Golf cât și rebelii Houthi comit constant grave abuzuri împotriva civililor.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG