Linkuri accesibilitate

SmartJob | Dumitru Prunariu, cosmonaut: E absurd să credem că suntem singurele ființe inteligente din univers


SmartJob | Dumitru Prunariu, cosmonaut, despre existența altor ființe inteligente în univers
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:53:53 0:00

Dumitru Prunariu este primul și singurul român care a ajuns în spațiul cosmic. Se întâmpla pe 14 mai 1981. A fost al 103-lea om din lume care a spart atmosfera terestră și, pentru mai mult de o săptămână, s-a învârtit în jurul Pământului la altitudini cosmice.

De ce România nu a mai reușit în acești zeci de ani o asemenea performanță?

„Lipsa de finanțare a cercetării în momentul de față este o catastrofă pentru România”, spune Dumitru Prunariu.

Cercetarea științifică din fonduri private nu este înregistrată și contabilizată nicăieri, explică acesta, iar investițiile în domeniul public au scăzut permanent.

„Am ajuns penultima țară din Europa la investiții în cercetare. Noi nu înțelegem importanța cercetării.”

Ascultă aici varianta audio a acestui podcast:

Prezentul și viitorul înseamnă tehnologii inovatoare, susține Prunariu.

„Totul se bazează pe tehnologie și, dacă nu te axezi pe așa ceva și nu înțelegi așa ceva, nu înțelegi unde există nișe unde tu poți să progresezi și rămâi și mai în urmă.”

Extratereștri | „Nu suntem singuri în univers”

„Nu suntem singuri în univers. 100%. Sunt absolut convins. Faptul că au ajuns ființe și pe Pământ sau nu asta este a doua problemă. Este absurd să credem că suntem singurele ființe inteligente din univers și mai ales singurele ființe”, spune Dumitru Prunariu.

„Anumite entități, și văd că și Congresul American începe să prezinte public tot mai multe audiențe în această privință, anumite entități, probabil foarte inteligente din alte părți, se deplasează inclusiv în spațiul nostru terestru cu viteze extraordinare, schimbând direcția de deplasare radical, gândindu-ne că acolo ar trebui, în mod normal, cu tehnologia pe care o avem acum, să existe accelerații care omoară orice ființă umană. Ei bine, ei se deplasează așa. Probabil că stăpânesc câmpul gravitațional”, susține cosmonautul.

Ce-ar putea însemna pentru oameni aceste prezențe? Ar putea să ne schimbe radical concepțiile, abordările, credințele, ar putea să ne schimbe chiar credința religioasă, crede Dumitru Prunariu.

„Nu ni se spune chiar tot, nu ni se dă să înghițim atât de mult încât să ne înecăm.”

Prunariu vorbește despre sateliții naturali ai planetelor mari, Saturn, Jupiter, Neptun, unde există foarte multă apă.

„Pe doi dintre sateliți, Europa și Ganymede, există de trei ori mai multă apă decât pe întregul glob terestru. Ei bine, acolo unde este apă, sunt condiții favorabile de dezvoltare a vieții. Desigur, nu ne așteptăm să fie ființe inteligente pe acești sateliți, dar ne așteptăm să găsim viață microbiană sau alte forme de viață.”

Podcastul SmartJob pe Youtube:

Ce crede Dumitru Prunariu despre cele două mumii ale unor „extratereștri”, prezentate în Congresul din Mexic?

„Bineînțeles că e nevoie de date suplimentare, dar de ce n-ar fi credibile? Este o informație, un crâmpei de informație care poate să ne dea foarte mult de gândit.”

Militarizarea spațiului cosmic e un fenomen real”

Tratatul spațiului din anul 1967, practic biblia dreptului cosmic, prevede expres că spațiul cosmic nu poate fi folosit în scopuri militare. Acolo este, însă, o portiță, spune Dumitru Prunariu.

„Poate fi folosit pentru experimente, iar experimentele pot fi și militare. Nu poate fi folosit în mod activ, dar pasiv, da, sateliți de observație, de spionaj, de comunicații, de teledetecție, care văd tot, ascultă tot ce se petrece pe Pământ în scop militar. Acestea se pot face, sunt portițe de scăpare. Militarizarea spațiului cosmic este acum un fenomen real.”

În momentul în care un conflict se mută în spațiul cosmic, el devine global, iar statele mari înțeleg: cu cât stăpânești mai mult spațiul cosmic, cu cât controlezi mai mult ce se întâmplă acolo, cu atât ești mai puternic, explică Prunariu.

Războiul din Ucraina beneficiază de numeroase informații obținute prin spațiul cosmic, care sunt furnizate de partenerii strategici, spune astronautul.

„Teledetecția satelitară poate să-ți spună în timp real ce se petrece, ce trupe sunt, unde sunt, în ce număr sunt, cum se deplasează. Investigațiile în domeniul radar îți trec prin nori, îți spun ce se întâmplă zi și noapte. În infraroșu poți să determini unde sunt surse de căldură, unde a fost lansată o rachetă. Rețeaua lui Elon Musk a fost pusă la dispoziția poporului ucrainean, dar pe teritoriul Ucrainei este folosită și în scopuri militare.”

Important pentru omenire, susține Prunariu, e să înțeleagă că soarta Pământului depinde de felul în care oamenii decid să acționeze. Cât privește soarta României, dezamăgirea e mare.

„România nu m-a dezamăgit niciodată. Mă dezamăgesc mulți, mulți oameni de decizie. Dacă au venit oameni mai slabi, au tras oameni mai slabi după ei. Am ajuns o țară care nu mai e în stare să decidă ce este bine pentru ea. Noi doar reacționăm la ce se întâmplă în jurul nostru.”

Podcastul Europa Liberă SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG