Linkuri accesibilitate

R.Moldova după parlamentare: Partidul Socialiștior câștigă alegerile, nu și majoritatea în viitorul Parlament


Partidul Socialiștilor, fostul partid al președintelui Igor Dodon, a câștigat la alegerile parlamentare de duminică , 24 februarie, votul politic în circumscripția națională, acumulând 31,35% din voturi sau 18 mandate, iar cu alte 16 mandate câștigate în circumscripțiile uninominale este pe cale să obțină cele mai multe locuri în viitorul parlament de la Chișinău. Sunt rezultate sugerate de datele Comisiei Electorale Centrale, după numărarea a peste 99% din voturi. Pe locul doi, la votul politic în circumscripția națională s-a situat blocul opoziției pro-europene ACUM, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase, cu 26,35% din voturi, sau 14 mandate.

Darblocul ACUM a câștigat doare 12 mandate în circumscripțiile uninominale, clasându-se al treilea după numărul total de locuri în parlament, 26.

Partidul Democrat de guvernământ, chiar dacă s-a situat al treilea la votul politic, obținând 23,87% sau 13 mandate, a recuperat în circumscripțiile uninominale, unde a câștigat cele mai multe mandate, 18, așa că totalizează 31 de mandate și se situează pe locul doi. Partidul Șor al controversatului om de afaceri Ilan Șor, este ultimul care a mai intrat în parlament, cu 8,4% la votul politic, adică 5 mandate. Plus două în circumscripții uninominale acumulând un total de 7. Au mai fost aleși trei candidați independenți, inclusiv doi în circumscripțiile din regiunea separatistă transnistreană.

XS
SM
MD
LG