Linkuri accesibilitate

După dezamăgiri și întârzieri, vaccinurile Sanofi și CureVac sunt aproape de aprobare. Mai este nevoie de ele?


Formula CureVac este dezvoltată la Tübingen, în Germania.
Formula CureVac este dezvoltată la Tübingen, în Germania.

În timp ce Europa se vaccinează cu Pfizer/BioNTech, Moderna, Janssen și AstraZeneca, alți concurenți se pregătesc să intre pe piață. Francezii de la Sanofi și germanii de la CureVac se află în ultimele stadii de testare a formulelor pentu vaccin împotriva Coronavirusului.

Formulele Sanofi și CureVac se pregătesc pentru aprobarea Agenției Europene a Medicamentului în următoarele câteva luni. Între timp, imunizarea continuă în Europa cu formulele deja existente. Ajung Sanofi și CureVac prea târziu?

În Europa, este posibil ca vaccinurile CureVac și Sanofi să suplimenteze eforturile de vaccinare, dar cel mai probabil vor fi folosite în cazul în care vor fi necesare rapelurile după primele două doze. În restul lumii, unde vaccinarea merge mai încet, noile formule vor diversifica oferta de vaccinuri și vor ajuta la grăbirea imunizării populației.

Sanofi - întârzieri repetate, rezultate promițătoare

Vaccinul dezvoltat de francezii de la Sanofi și britanicii de la GlaxoSmithKline (GSK) va intra în a treia fază de testare clinică, au anunțat pe 17 mai companiile partenere. Formula, adaptată după vaccinul antigripal deja produs de cele două companii, a trecut cu bine a doua fază de testare pe grupul de 722 de voluntari. În anunț, companiile au menționat că formula lor generează un răspuns imun puternic în urma administrării a celei de-a doua doze.

În faza a treia, care se va desfășura global cu ajutorul a 35 de mii de participanți voluntari, francezii vor să testeze eficacitatea formulei lor pe tulpina clasică, provenită din Wuhan, și cea sud-africană. Se preconizează că formula Sanofi-GSK ar putea fi un rapel pentru cei deja vaccinați.

Formula Sanofi-GSK ar putea fi folosită la rapel în caz că cei deja vaccinați vor avea nevoie de doze suplimentare.
Formula Sanofi-GSK ar putea fi folosită la rapel în caz că cei deja vaccinați vor avea nevoie de doze suplimentare.

Sanofi și GSK se așteaptă ca formula lor pe bază de proteine să fie aprobată la sfârșitul anului acesta. Francezii de la Sanofi lucrează și la o variantă de vaccin pe bază de ARN mesager, împreună cu Translate Bio. Între timp, Sanofi suplimentează producția altor formule deja aprobate.

Procesul de dezvoltare a formulei Sanofi-GSK a fost deja întârziat de repetate ori. În decembrie, studiul a fost întârziat după ce s-a observat că formula nu era destul de eficace.

Comisia Europeană a semnat un contract, în septembrie 2020, pentru 300 de milioane de doze Sanofi-GSK. Vaccinul Sanofi a fost comandat de UE la prețul de 7,56 euro per doză.

CureVac - alternativa cu ARN mesager

CureVac lucrează și ei cu GSK pentru a produce două variante de vaccin cu ARN mesager. Formula producătorului german, deși conține ARNm la fel ca Pfizer/BioNTech și Moderna, nu va necesita depozitarea la temperaturi la fel de scăzute ci va putea fi ținută într-un frigider normal. Prima generație de vaccin CureVac va fi trimisă autorităților pentru aprobare în următoarele săptămâni, iar compania va încerca să producă 300 de milioane de doze acest an.

Vaccinul Pfizer/BioNTech trebuie ținut ăn frigidere speciale, la temperaturi foarte scăzute. Formula cu ARN mesager de la CureVac nu va necesita decât un frigider normal.
Vaccinul Pfizer/BioNTech trebuie ținut ăn frigidere speciale, la temperaturi foarte scăzute. Formula cu ARN mesager de la CureVac nu va necesita decât un frigider normal.

Comisia Europeană a semnat un contract, în noiembrie 2020, pentru 225 de milioane de doze de vaccin CureVac din prima generație, cu posibilitatea de a comanda încă 180 de milioane. UE a comandat vaccinul CureVac la prețul de 10 euro per doză.

A doua formulă dezvoltată de aceștia încearcă să răspundă mai bine noilor tulpini, iar testele clinice au arătat că funcționează bine împotriva tulpinii britanice și a celei sud-africane. CureVac vor căuta aprobarea acestei generații de vaccin anul viitor; deocamdată, se află în faza testelor pe cobai.

Compania germană își dezvoltă formula cu ajutorul unui împrumut de 75 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții.

Ce înseamnă întârzierea Sanofi și CureVac

În ianuarie, Institutul Louis Pasteur din Franța și-a abandonat proiectul de vaccin, după rezultatele dezamăgitoare ale primei faze de teste clinice. Formula Pasteur a generat răspunsuri imune mai reduse decât ale altor vaccinuri și chiar mai reduse decât cele generate în pacienții care se recuperează după infecție.

Institutul Pasteur din Paris era o sursă de mândrie. Eșecul celor de la Institut de a dezvolta un vaccin anti-Covid-19 a fost o dezamăgire pentru francezi.
Institutul Pasteur din Paris era o sursă de mândrie. Eșecul celor de la Institut de a dezvolta un vaccin anti-Covid-19 a fost o dezamăgire pentru francezi.

Eșecul Sanofi și a Institutului Pasteur de a dezvolta un vaccin în rând cu alte firme a fost o sursă de umilință pentru francezi. François Bayrou, un aliat apropiat al Președintelui francez, a spus că aceste eșecuri „arată declinul inacceptabil al Franței” și a dat vina pe exodul de creiere din Franța către Statele Unite.

Dezamăgirea francezilor vine pe fundalul anxietății generale că țara lor nu mai este la fel de importantă pe cum era odinioară. Pe fond cultural, economic, politic, acum și științific, francezii simt că pierd avânt în cursa globală.

În Germania, Pfizer/BioNTech a fost primul jucător care a intrat cu succes pe piața vaccinurilor. Răspunsul popular la întârzierea CureVac, așadar, nu a fost la fel de negativ în Germania precum a fost reacția francezilor la întârzierea Sanofi-GSK.

Pentru CureVac și Sanofi-GSK, lansarea întârziată pe piață înseamnă că s-ar putea confrunta cu sincope de materiale brute. Protecționismul american afectează și el lanțul de aprovizionare: agențiile federale de acolo pot trata preferențial producătorii pe sol american, astfel blocând exporturile de ARNm și piese necesare pentru asamblarea fiolei și pachetului.

Uniunea Europeană a semnat deja contractele pentru sute de milioane de doze Sanofi-GSK și CureVac. Conform planurilor statelor europene, majoritatea populației va fi deja vaccinată până când vor intra pe piață aceste două formule.

Prin programul Covax, au primit vaccinuri nu doar țările îndepărtate. Ucraina, Kosovo, Moldova și Azerbaidjan au primit deja vaccinuri de la țările mai înstărite prin acest program.
Prin programul Covax, au primit vaccinuri nu doar țările îndepărtate. Ucraina, Kosovo, Moldova și Azerbaidjan au primit deja vaccinuri de la țările mai înstărite prin acest program.

În SUA și restul țărilor vestice, majoritatea populației va fi deja vaccinată înainte ca Sanofi-GSK sau CureVac să apară pe piață. În vest, cele două formule ar putea fi folosite pentru rapeluri periodice ori donate prin programul Covax către țările în curs de dezvoltare. Faptul că noile vaccinuri se concentrează pe imunizarea celor vaccinați împotriva noilor tulipini ar putea fi un avantaj semnificativ pentru cele două companii.

Țările vestice au acaparat o mare parte din primele provizii de vaccin, lăsând restul lumii în urmă. Chiar dacă populația din vest se apropie încet și sigur de pragul imunității de turmă, virusul face ravagii în restul lumii, iar campaniile de vaccinare nu pot face față valului de îmbolnăviri. Sanofi-GSK și CureVac ar putea grăbi campaniile de vaccinare în restul lumii, mai ales pe fundalul controverselor vaccinurilor Janssen și AstraZeneca. Noile vaccinuri ar fi mai puțin pretențioase, iar astfel mai utile: posibilitatea stocării formulei CureVac în frigider și chiar la temperatura camerei timp de 24 de ore ar putea facilita distribuția acesteia în mai multe locuri pe planetă, unde nu există dotările necesare pentru alte vaccinuri cu ARNm.

XS
SM
MD
LG