Linkuri accesibilitate

După isteria benzinei, a urmat cea a uleiului alimentar. Ministerul Agriculturii: avem suficiente stocuri


Ministrul Chesnoiu îi liniștește pe români și le transmite că nu e cazul să facă stocuri de ulei alimentar pentru că sunt suficiente stocuri.
Ministrul Chesnoiu îi liniștește pe români și le transmite că nu e cazul să facă stocuri de ulei alimentar pentru că sunt suficiente stocuri.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a liniștit sâmbătă populația privind stocurile de ulei de floarea soarelui, după ce românii au luat cu asalt supermarketurile și au cumpărat ulei cu baxul, de teamă că produsul va dispărea de pe rafturi.

„Am văzut că s-a iscat iar o mare isterie legată de faptul că România nu ar avea stocuri de ulei şi toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor românilor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă. Nici măcar nu a fost însămânţată floarea soarelui, dar avem stocuri de ulei, astfel încât să nu apară niciun fel de dezechilibru”, a declarat sâmbătă, la Hunedoara, ministrul Adrian Chesnoiu.

El a făcut un apel la toți românii să aibă încredere că datele sunt reale, bazate pe monitorizarea evoluției zilnice a stocurilor.

„Avem o celulă de analiză, de criză, la Ministerul Agriculturii şi tocmai asta facem: verificăm stocurile de cereale şi de alimente şi în cazul acesta de ulei. Pe lângă faptul că se află în depozite suficiente cantităţi de ulei pentru a nu crea dezechilibre, avem şi stocuri de floarea soarelui la fabricile producătoare de ulei din ţara noastră şi, slavă Domnului, avem fabrici producătoare de ulei, nu depindem de importuri majore în această privinţă", a spus Chesnoiu.

El a explicat că limitarea vânzării la cel mult trei baxuri a fost făcută tocmai pentru a împiedica specula cu produsul cumpărat de alții în exces.

Ministrul a făcut referire la situația recentă privind prețul la combustibil, când oamenii s-au înghesuit la cozi uriașe la benzinării, după ce în spațiul online a devenit virală informația că prețul la combustibil va exploda.

„Le transmit încă o dată pe această cale să nu intre în isteria care s-a creat atunci când s-a anunţat că preţul la combustibil va exploda, să înceapă acum să cumpere cantităţi mari de ulei mai mult decât le e necesar. Dacă au văzut în anumite magazine afişe, anunţuri că se limitează distribuţia de ulei sau utilizarea de ulei la maximum trei baxuri, acestea au fost făcute tocmai în încercarea de a transmite un mesaj foarte clar ca cineva să nu speculeze, să creeze panică şi isterie în rândul populaţiei. Multe televiziuni au anticipat că următorul scenariu de isterie publică va fi cel al uleiului de floarea soarelui", a transmis ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG