Linkuri accesibilitate

Premierul bulgar, Boiko Borisov, anunță că nu demisionează după violențele înregistrate la proteste


Premierul bulgar Boiko Borisov

Premierul bulgar Boiko Borisov nu intenționează să-și dea demisia după primele violențe înregistrate în noaptea de miercuri spre joi, pe fondul manifestaţiilor anticorupţie care zguduie Bulgaria de două luni, a anunţat joi partidul său politic, citat de France Presse.

Câteva mii de manifestanți s-au adunat miercuri în fața parlamentului, când și-a început sesiunea de toamnă, iar mitingul a luat o întorsătură violentă.

Pe parcursul zilei au existat zeci de răniți și arestări, fără precedent în Bulgaria ultimilor ani, poliția folosind grenade și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimile, în timp ce unii protestatari aruncau cu fumigene. 80 de poliţişti au fost răniţi iar aceștia au folosit spray cu piper.

Poliția spune că 126 de persoane au fost arestate, printre care mai mult de 60 de „ultras”, de la galeriile de fotbal care aveau antecedente penale.

„Nu vom demisiona după aceste excese", a declarat joi parlamentarul Toma Bikov de la partidul GERB de centru-dreapta al lui Borisov.

„Acest lucru ar însemna că fiecare viitor guvern ar putea fi doborât de reprezentanții contingentului criminal", a spus Bikov.

Unii dintre protestatari au fost înconjuraţi şi bătuţi, potrivit unui fotograf AFP, care a fost el însuşi rănit.

„Aceste ciocniri permit guvernului să marcheze un punct faţă de opinia publică", a comentat politologul Dimităr Ganev la televiziunea bulgară.

"Pragul intolerabilului a fost trecut (...). Am ridicat blocajele deoarece elementele criminale au depozitat materiale periculoase", inclusiv cocteiluri Molotov, a declarat joi în faţa jurnaliştilor directorul poliţiei din Sofia, Gheorghi Hadjiev.

De mai bine de o lună opozanţii ocupau trei intersecţii din Sofia.

„Unii protestatari, inclusiv suporteri ultras ai echipelor de fotbal, au agresat brutal" poliţia, a spus el. „Au atacat-o cu mijloace pirotehnice, bombe artizanale şi pietre de pavaj", a adăugat el.

Confruntaţi cu violenţele, organizatorii demonstraţiilor au vorbit despre „provocări", în timp ce apelurile lor la calm nu au fost auzite.

Aceştia cer demisia prim-ministrului Boiko Borisov, pe care îl acuză că a închis ochii la corupţie.

Mişcarea lor a luat pentru prima dată în două luni o întorsătură violentă, după ce guvernul a obţinut miercuri aprobarea parlamentului pentru a lansa un proiect controversat de reformare a Constituţiei.

Acest proiect a fost interpretat de protestatari ca o manevră ce permite prim-ministrului să rămână la putere până la sfârşitul mandatului său în 2021.

Într-o declaraţie dată în parlament, partidul conservator al lui Borisov a acuzat un magnat al jocurilor de noroc, Vasil Boikov, că i-a plătit pe bătăuşi.

Oficialii din domeniul sănătății au declarat că aproape 200 de persoane au trebuit să primească îngrijiri medicale pe parcursul zilei, inclusiv 120 de polițiști. Mai mulți jurnaliști au fost răniți de poliție, inclusiv un fotograf AFP.

După dispersarea mitingului de miercuri seară, poliția a ridicat joi dimineață două baricade în intersecțiile cheie din centrul orașului din Sofia, spunând că obiecte periculoase, inclusiv un cocktail Molotov, au fost găsite ascunse în taberele de corturi.

Unii organizatori de proteste și-au exprimat consternarea față de violențele de miercuri și au făcut apel la calm.

Borisov, care a fost aproape fără întrerupere la putere de mai bine de un deceniu, a refuzat până acum să demisioneze înainte de expirarea celui de-al treilea mandat în martie anul viitor.

În încercarea de a liniști protestatarii, veteranul premier a demis deja mai mulți miniștri cheie și a înaintat o propunere pentru o nouă constituție, dar protestatarii au respins aceste mișcări.

Propunerea are puține șanse de succes, deoarece Borisov nu are majoritatea de două treimi din parlament necesară pentru a-l promova și analiștii o văd ca pe o încercare de a câștiga timp și de a se agăța de funcții.

La treisprezece ani de la aderarea la UE, Bulgaria rămâne cel mai sărac și cel mai marcat de corupție stat membru, conform indicelui de percepție a corupției al Transparency International.

XS
SM
MD
LG