Linkuri accesibilitate

După întâlnirea Cîțu-Ciolacu pe PNRR, fiecare a rămas pe poziția lui


Romania Florin Citu
Romania Florin Citu

Premierul Florin Cîțu spune că guvernul nu este obligat să prezinte PNRR în parlament, pentru că aparține guvernului. La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu se plânge că nu a avut acces la document. La întâlnire au participat, din partea PSD, și lideri de sindicat și ai patronatelor.

Premierul Florin Câțu și liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-au ironizat și acuzat reciproc, neajungând la nicio înțelegere.

„Nu este nimic special, ați făcut din această discuție ceva mai special decât este: ne întâlnim cu sindicate, patronate și cu partide politice pentru a prezenta PNRR. Vor mai fi și alte întâlniri, astăzi unele sindicate și patronate au ales să facă parte din delegația PSD, surprinzător, dar asta este. Am făcut ceea ce am promis: am prezentat PNRR, care a fost apreciat - în special în partea de reforme - de Comisia Europeană și care a fost aprobat în coaliție. Coaliție care are în spate voturile românilor. Reformă pe care o așteaptă românii, care este apreciată de Comisia Europeană care spune, printre altele, că acesta este guvernul care face reforme și eu am fost acolo, la Bruxelles, să întăresc acest lucru: că suntem guvernul care face reforme”, a declarat premierul Florin Cîțu imediat după întrunirea cu Marcel Ciolacu și unii lideri de sindicat și de patronate pe seama Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Premierul Cîțu, ironii despre ”capacitatea de a înțelege„ a PSD

Cu privire la criticile pe care i le-a adus deja președintele PSD, Marcel Ciolacu, care s-a plâns că la întâlnirea cu premierul nu a avut acces la vreun document despre PNRR și că i s-au prezentat doar „niște principii”, premierul Cîțu a spus că nu vrea să comenteze „despre capacitatea de înțelegere a celor cu care noi dialogăm de fiecare dată”.

El a spus că, dimpotrivă, a prezentat „toate capitolele din PNRR, cu bugetul aferent fiecărui capitol. Până la urmă am intrat și în detalii și în ordonanța care stă la baza PNRR (...). Am intrat în discuții și despre reforme și despre ordonanță. Lucrurile au fost foarte aplicate, s-a discutat în detaliu.”

Cu privire la posibilitatea ca PSD să contribuie la acest program, Cîțu a spus că PNRR are o „componentă importantă de reformă, această componentă de reformă are în spate voturile românilor care au votat această coaliție care guvernează astăzi România, reforme pe care le-am agreat cu Comisia Europeană, care vor duce la reducerea deficitului bugetar, la creștere economică, ceea ce vedem și astăzi: că implementăm reformele liberale și ele aduc creștere economică. Deci, răspunsul este mai mult decât clar.

El a spus că se va ține cont de propunerile sindicatelor, patronatelor și ale PSD „dacă există prin vreo minune o componentă care să fie în spiritul a ceea ce noi vrem să facem în această țară”, dar guvernul „programul de reforme pe care-l facem corectează ceea ce s-a făcut în ultimii ani de zile, când PSD a fost la guvernare”.

Câțu spune că este puțin probabil să ”avem compatibilitate pe anumite lucruri, dar sunt deschis. Nu cred că a mai fost un premier care să fie atât de deschis și mă uit la toate propunerile.

Ciolacu, despre PNRR-ul pe care nu l-a văzut: E ”incoerent„ și ”superficial„

Înainte chiar ca premierul să facă declarații pe seama întâlnirii pe care el a cerut-o cu partidele și partenerii sociali, președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a plâns că nu a avut acces la documentul PNRR, ceea ce nu l-a împiedicat să tragă concluzia că PNRR nu are „coerență”.

„Am sperat astăzi să avem o discuție mai aplicată și cu specialiștii din PSD și cu partenerii socială. Nu am avut, în acest moment, plăcerea din partea Guvernului României de a avea acces alături de partenerii sociali la Planul național de redresare și reziliență”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a spus că la întâlnire „au fost prezentate doar niște principii și cam care este viziunea”, fără „detaliile reformelorla care și PSD ar putea contribui.

„PNRR nu are o coerență și o viziune clară a anilor pe care îi trăim în acest moment și a motorului economic din toată Europa”, a mai spus Ciolacu despre întâlnirea pe care a calificat-o ca „superficială”.

Planul de aproape 30 de miliarde de euro a fost amânat cu o lună după observațiile venite din partea Comisiei Europene din cauza problemelor identificate la capitolele de irigații, infrastructură și alimentare cu gaze.

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă cel mai important obiectiv în zona economică pentru România.

Până în 2026, ar trebui să intre în țară peste 29 de miliarde de euro, peste 14 miliarde sub formă de granturi și aproape 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi, pe baza unor proiecte clare, bine definite, care să vizeze componentele de mediu și digitalizare.

Guvernul a trimis Comisiei Europene un draft al PNRR, care a primit însă numeroase obiecții. Ministrul Ghinea a ținut să precizeze că nu se poate vorbi despre respingerea PNRR, ci sunt discuții și negocieri între cele două părți.

Valoarea totală a proiectelor trimise spre aprobare a fost de 41 de miliarde de euro, din care Comisia să aleagă proiectele eligibile fără a depăși plafonul alocat de 29 de miliarde de euro.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG