Acolo unde a fost ea joi, 24 ianuarie, la încheierea turneului prin Bruxelles, la Comitetul Economic și Social European (CESE), Viorica Dăncilă a citit din nou, monoton, în fața sălii, prioritățile guvernului în timpul președinției române a Consiliului UE, mințind la urmă cu aplomb, calm, tărăgănat, spunând că guvernul nu s-a amestecat niciodată în treburile justiției și că cei care afirmă asta sunt victimele „dezinformării” și ale „fake news”, propaganda mincinoasă.
Viorica Dăncilă fusese limpede pregătită pentru asta și știa că acolo poate s-o facă în liniște fără riscul de a fi contrazisă. Comitetul Economic și Social European în fața căruia s-a prezentat ea joi este un organism consultativ al UE, o instituție minoră, extrem de consensuală, fără puteri decizionale și în fața căruia poți minți cu seninătate. Compus din 350 de consilieri (15 români, printre care și eternul Victor Alistar) din cele 28 de țări membre, este o structură de dialog și o platformă care le permite actorilor din viața economică și socială ai țărilor din UE să ia parte la procesul de decizie comunitară. CESE e presupus a reuni instituțiile UE cu partenerii sociali, sindicate, patroni, ONG-uri etc.
Actualul președinte al CESE, italianul Luca Jahier, s-a arătat de altfel foarte servil cu Dăncilă, lăudând-o, pe ea și guvernul, în toate felurile, în vreme ce vorbitorii, mai toți români, nu puteau fi opriți din elogii.
Adevărul e că în istoria sa recentă, această instituție inutilă a cunoscut multe personaje bizare cazate în funcția de președinte, precum precedentul șef CESE, corsicanul Henri Malosse, mare călător și invitat permanent al podgoriilor din Republica Moldova, mai ales prin Găgăuzia, care, acum exact cinci ani, prin ianuarie 2014, când se liberalizase regimul vizelor pentru moldoveni, îmi spunea mie, chicotind:
-- "Nu există în Găgăuzia nici o ostilitate vizavi de UE. Bașkanul însuși posedă un pașaport eliberat de o țară UE și călătorește mult in UE.”
Așa că a stârnit reprobare, joi, nota discordantă dată pe neașteptate de un francez încăpățânat, sindicalistul Jean-Marc Roirant, care a întrebat-o pe Dăncilă următoarele:
- – „L-am auzit pe ministrul justiției Tudorel Toader spunând în fața comitetului pentru justiție al Parlamentului European că România pregătește un proiect de lege care va pedepsi “denigrarea țării”. Este adevărat?”
- – „Am aflat că guvernul ar pregăti un proiect de lege care să limiteze activitatea ONG-urilor. Este adevărat?”
„Dezinformare” si „fake news”, a răspuns Dăncilă, care a încheiat cu: „am să răspund în scris celor care n-am putut să răspund”.
Francezul știe acum că va primi o misivă de la Dăncilă cu știri adevărate.