Abia acum apar semnele clare de inconștiență, hubris și rupere de real. Chiar presupunând că incoerenta Dăncilă ar fi acceptată de către următorul președinte al Comisiei Europene, acela va trebui să îi repartizeze un portofoliu în funcție de competențele pe care ea e presupusă a le avea, după care ar urma… Judecata de Apoi! Comisarul propus este audiat în plenul Parlamentului European, în ședință publică, și eurodeputații decid, cu majoritate, dacă e acceptabil sau nu.
Dacă Dăncilă ar accepta numirea, asta ar însemna inconștiență totală. Cei 700 de europarlamentari, cu toții proaspăt aleși atunci, ostili și doritori de sânge, vor pune întrebări precise în timpul audierii, care poate dura câteva ore și care are loc întotdeauna în engleză.
Toată lumea are în minte umilirea publică și respingerea candidatei Sloveniei, Alenka Bratušek în 2014.
Această Bratušek, care primise portofoliul Energiei, fusese prim ministru în țara ei, ca și Dăncilă, dar, spre deosebire de Dăncilă, vorbea fluent engleza, condiție esențială pentru a fi Comisar European. Ea s-a dovedit totuși un dezastru în cele câteva ceasuri în care a fost căznită public, cu întrebări precise, de către noii europarlamentari.
Fiind vorba de portofoliul important economic și strategic al energiei, Bratušek a fost întrebată tot felul de orori, precum: care e partea energiei atomice în Europa? Dar energiile verzi, precum cea eoliană? Cum se poate reduce dependența Europei de gazul rusesc? Și multe altele...
În mod vizibil nepregătită, dar vorbind măcar în engleză, Bratušek a avut în esență un singur răspuns la toate întrebările: -- „Nu prea știu, dar am să mă pregătesc când îmi preiau portofoliul. La urma urmei, dacă am fost prim ministru în țara mea, înseamnă că-s bună și pentru Europa.”
În mod previzibil, atâta aroganță i-a iritat pe eurodeputați, mai ales pe ăștia cu care nu poți discuta balcanic, francezi, nemți sau scandinavi, așa că arătoasa dar aroganta slovenă a fost respinsă umilitor de parlament.
Viorica Dăncilă ar trebui să știe. Era acolo, ca eurodeputat PSD, și a votat împotriva slovenei, simțindu-se probabil plină de indignare virtuoasă în fața unei așa mari incompetențe.
Partea proastă pentru ea este că nici nu poți să te apuci să înveți de pe acum, că nu știi ce portofoliu ți se va da. Dacă, doamne ferește, tu înveți despre energie și primești Agenda Digitală sau Transporturile?
E precum incompetenții care vor să intre la medicină și învață toată vara urechea și sistemul nervos, dar la admitere le cade ochiul. Și nu cel pineal.