Blocajul fiind acum constatat, asta înseamnă anularea rundei prevăzute pentru 10 aprilie, data la care are loc oricum la Bruxelles un summit UE special dedicat Brexitului.
O posibilitate ar fi negocieri noi între 10 si 15 aprilie, data ultimei plenare a actualului Parlament European, iar dacă nu, va fi vorba de o amânare până în toamnă, până la formarea și structurarea viitorului Parlament European.
Dacă va avea loc o nouă negociere, atunci numirea Procurorului European va putea fi pusă pe agenda ultimei plenare a Parlamentului. Dacă nu, atunci totul va fi amânat pentru toamnă.
Și astăzi, Consiliul, compus din reprezentanții statelor membre, l-a sprijinit pe francezul Jean-Francois Bohnert, în vreme ce cei trei reprezentanți ai Parlamentului European au insistat asupra numirii Laurei Kövesi .
Într-o scrisoare către președintele Parlamentului European Antonio Tajani, al cărei text a fost obținut de Radio Europa Liberă, șeful comisiei Libe, care este unul din cei trei negociatori ai Parlamentului, Claude Moraes, scria pe 3 aprilie că Parlamentul solicitase ca șeful comitetului de selecție, care a reținut inițial numele celor trei candidați (dintre care astăzi au rămas doar doi) să fie invitat la discuții, dar că Parlamentul s-a lovit de un refuz al Consiliului.
Echipa de negociatori ai Parlamentului European este compusă din preşedintele şi vicepreşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes şi Judith Sargentini și preşedintele Comisiei CONT, Ingeborg Gräßle (grupul PPE).(Judith Sargentini este europarlamentara olandeză care i-a atras atenției Mariei Grapini că număra greșit voturile deputaților, la decontul manual.)
În urma unui vot secret, în luna februarie, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kövesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Rezultatul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot. Kövesi fusese favorita anterior şi în Comisia CONT.
Miercuri 3 aprilie, Codruta Kövesi primise și sprijinul apăsat al prim-vice președintelui Comisiei Europene Frans Timmermans, „o juristă de cea mai înaltă calitate, pe care o admir pentru curaj. Am lucrat cu ea timp de patru ani. În ceea ce privește poziția Comisiei, noi considerăm că este important ca ea să poată fi candidată, astfel încât instituțiile europene să poată lua o decizie în deplină cunoștință de cauză a candidaților. Și am spus acest lucru foarte clar și direct autorităților române.”
PE reiterează sprijinul pentru Laura Codruța Kövesi la șefia Parchetului European
Într-un comunicat făcut public in urma eșecului negocierilor de astăzi, Parlamentul European anunță:
Parlamentul a reafirmat că Laura Codruța Kövesi rămâne candidatul preferat al instituției pentru a deveni primul procuror-șef al noului Parchet European.
În urma declarației de susținere din plen a Președintelui Tajani și după trei runde de negocieri cu Consiliul, echipa de negociere a Parlamentului și-a reiterat sprijinul continuu acordat doamnei Kövesi, fost procuror anti-corupție în România, a cărei candidatură s-a lovit de opoziția guvernului român. De asemenea, echipa a cerut Consiliului să își reconsidere poziția. Procurorul-șef al Parchetului European (EPPO) trebuie să fie selectat de comun acord între Parlament și Consiliul UE.
"După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegația Consiliului, regretăm profund situația actuală de blocaj, care împiedică cele două instituții să numească procurorul-șef al Parchetului European", a declarat Claude Moraes (S&D, Regatul Unit), președinte al Comisiei pentru libertăți civile. "Procurorul-șef va juca un rol cheie în punerea în practică a Parchetului European, instituție care va contribui la combaterea infracțiunilor împotriva bugetului UE”, a concluzionat acesta.
Vicepreședinta Comisiei de libertăți civile, Judith Sargentini (Greens/EFA, Olanda) a declarat: „Opoziția cu care se confruntă în prezent dna. Kövesi din partea autorităților române scot în evidența curajul și independența sa, ambele fiind cerințe esențiale pentru funcționarea eficientă a Parchetului European. Hărțuirea din partea guvernului român a condus și la o discreditare totală a candidatului Consiliului."
„Spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierile tuturor celor trei candidați selectați. Dna. Kövesi este de departe cel mai puternic și mai promițător candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul că Consiliul cedează presiunii guvernului român de a susține un candidat mult mai slab. Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slăbit în timpul negocierilor, este esențial ca Parlamentul să aleagă un candidat care să facă instituția puternică și credibilă ", a declarat joi Ingeborg Gräßle (PPE, Germania), președinta comisiei pentru control bugetar a Parlamentului, în urma celei de-a treia runde de negocieri. „Vorbim și despre o femeie, iar Parlamentul tocmai a cerut Consiliului să respecte principiul echilibrului de gen. În plus, România nu deține în prezent niciun post cheie în UE ", a adăugat ea.
În urma preselecției de către o comisie de experți, Parlamentul și Consiliu trebuie să aleagă acum între doamna Kövesi și Jean-François Bohnert din Franța. Echipa de negociere a Parlamentului este formată din dl. Moraes, dna. Gräßle și dna. Sargentini.