Linkuri accesibilitate

Eșec al DNA: Dan Motreanu și George Scutaru, achitați definitiv de Înalta Curte


Dan Motreanu a ajuns la Bruxellles pe listele PNL
Dan Motreanu a ajuns la Bruxellles pe listele PNL

Înalta Curte, completul de cinci judecători, i-a achitat definitiv pe Dan Motreanu și George Scutaru, judecați pentru spălare de bani în campania electorală din 2008. Dosarul DNA a fost instrumentat de procurorul Doru Țuluș.

Anterior, cei doi liberali fuseseră achitați și de completul de trei judecători, iar luni apelul DNA a fost respins ca nefondat. Este un insucces al DNA, care vine să se adauge și altor achitări de răsunet, cum sunt cele ale lui Dan Radu Rușanu, Ludovic Orban sau a fostei judecătoare Camelia Bârsan.

Motreanu a fost ales acum europarlamentar pe listele PNL, dar în 2016, când a fost pus sub acuzare, a fost scos de pe listele pentru parlament. La rândul său, George Scutaru, ca urmare a inculpării, a fost nevoit să demisioneze din funcția de consilier prezidențial.

Scutaru era la vremea deschiderii dosarului de corupție deputat şi preşedinte al organizaţiei PNL Buzău, iar Motreanu, secretar general al PNL şi deputat de Călăraşi,. Ambii au fost acuzați de DNA că au primit mită pentru finanțarea campaniei electorale din 2008.

Concret, preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, fost președinte al Consiliului Județean Buzău, denunţător în dosar, a primit 700.000 de euro mită de la primarul din Jilava, Adrian Mladin, ca să-l ajute pe acesta să intre în posesia unor suprafețe de teren din Buzau.

Banii ar fi fost împărţiţi cu George Scutaru, care a primit 170.000 euro, şi Dan Motreanu, care a luat 250.000 de euro, iar sumele erau pentru pentru finanţarea campaniilor electorale din 2008 – locale şi generale- ale PNL, scriau procurorii DNA în rechizitoriu.

Procurorul Doru Țulus a fost în centrul unui scandal cu fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, care l-a revocat din funcție în 2017. Atunci a fost revocată și o altă procuroare DNA, Mihaiela Moraru Iorga. Săptămâna trecută însă Curtea de Apel Bucureşti i-a dat dreptate lui Doru Ţuluş şi a decis anularea ordinului de revocare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG