Linkuri accesibilitate

E deranj mare: guvernul alocă 11,8 miliarde de forinți pentru propagandă. Revista presei maghiare


Afiș postat anul trecut, pe o cabină telefonică din Budapesta, cu portretul fostului șef al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și al filantropului american de origine maghiară George Soros.

Europa Liberă revine în Ungaria, iar premierul de la Budapesta, Viktor Orban, intenționează să se retragă din Partidul Popularilor Europeni - două dintre subiectele care sunt tratate de presa ungară.

PR LA GREU // Trebuie că e mare îngrijorarea în echipa premierului ungar Orbán: guvernul a alocat 11, 8 miliarde de forinți, adică echivalentul a aproape 5,5 milioane de euro, pentru propagandă, titrează portalul 24HU. După toate indiciile, executivul de la Budapesta se pregătește de noi campanii publice de amploare, cum au fost cele îndreptate împotriva Bruxellesului, a magnatului György Soros sau a imigranților.

ZBORURI SECRETE // Ce au căutat avioanele Ministerului Apărării prin locuri exotice, precum Insulele Canare, Doha sau Las Vegas, e strict secret. Informația nu poate fi făcută publică din rațiuni militare și de siguranță națională, așa că ea va rămâne clasificată preț de 30 de ani, reiese din răspunsul dat de ministrul apărării din Ungaria la solicitarea unui deputat al Partidului Socialist, care a dorit să afle pe unde și când au zburat, anul trecut, patru avioane ale ministerului și dacă au fost folosite și în interes personal, scrie 444HU. Nu demult, Átlátszó scria că avioane ale Ministerului Apărării, mai exact două aeronave Airbus și două Dassault Falcon, au fost și în Malta, Dubai și Panama.

PETROL ȘI PUȘCĂRIE // Fostul premier croat Ivo Sanader şi directorul general al companiei petroliere MOL, Zsolt Hernádi, au fost condamnaţi la șase, respectiv doi ani de închisoare de un tribunal din Zagreb, a anunţat televiziunea publică croată, citată de agenția maghiară de presă MTI. Instanţa a dispus, de asemenea, confiscarea bunurilor fostului şef al guvernului croat, până la valoarea de cinci milioane de euro. Sanader şi Hernádi mai trebuie să achite şi cheltuielile de judecată, în valoare de aproape 8000 de euro.

În procesul comun al celor doi, care a început în urmă cu un an şi două luni, instanţa a decis că cei doi acuzaţi se fac vinovaţi de săvârşirea infracţiunii de dare și luare de mită. Potrivit motivării formulate de judecător, Sanader s-a înţeles cu Zsolt Hernádi ca, în schimbul sumei de 10 milioane de euro, compania maghiară să obţină dreptul de administrator asupra companiei petroliere croate INA, respectiv ca INA să renunţe la activitatea în domeniul gazelor, care cauza pierderi, mai notează MTI.

UCRAINA // În primul său mesaj de Anul Nou, preşedinte Ucrainei, Volodimir Zelensky, şi-a îndemnat conaţionalii să fie uniți, în ciuda diferenţelor, incluzând în discursul său şi câteva vorbe în maghiară.

MTI scrie că ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a salutat gestul, dar spune că mai e mult până departe: „Considerăm a fi un gest important şi frumos că preşedintele ucrainian a vorbit şi în limba maghiară în salutul său de Anul Nou. Totodată, sperăm ca acestor cuvinte să le urmeze, cât mai curând posibil, şi nişte fapte, iar parlamentul ucrainian să modifice legile despre învăţământ şi despre utilizarea limbii materne a minorităţilor etnice, în aşa fel încât maghiarilor din Ucraina Subcarpatică să li se restituie drepturile luate.”

EUROPALIBERĂ.HU // Au început pregătirile pentru relansarea Radio Europa Liberă (REL) în limba maghiară, scrie Media1, citând un anunț pentru postul de director, postat zilele trecute pe site-ul RadioFreeEurope/Radio Liberty. În prezent, REL e prezentă în 20 de țări, emite în 25 de limbi, îndeosebi în țări în care libertatea presei este în pericol sau aproape nu există. Media1 mai scrie că, în 2018, REL a fost ascultat săptămânal de 25,8 milioane de oameni, situl postului fiind vizionat de 918 milioane de utilizatori. Potrivit unei postări mai vechi a președintelui REL, Jamie Fly, pe rețeaua Twitter, postul ar putea fi lansat în Ungaria anul acesta.

RETROSPECTIVĂ // Săptămânalul Magyar Narancs reia câteva articole din arhiva publicației, printre care și un interviu cu Viktor Orbán de acum 25 de ani. Motivul? Mulți ar dori să afle cum știe să piardă liderul FIDESZ, notează publicația, pe atunci, organ al Tinerilor Liberali, interviul fiind realizat când FIDESZ avea 7% din opțiunile electoratului ungar în sondaje. Scuza lui Orbán: „Nu-i sigur că țara știe ce e bine pentru ea”.

ZUGRAVI POLITICI // Denumirile în maghiară de pe indicatoarele de la intrarea în mai multe localități din Ținutul Secuiesc au fost mâzgălite cu vopsea neagră, scrie Transindex. De data aceasta însă, făptașii au fost prinși de Poliție în mai puțin de 24 de ore: erau într-o mașină cu număr de înmatriculare din județul Bacău și riscă o pedeaspă de până la doi ani închisoare, informează Székelyhon.

FFW // Viktor Orbán se gândește să părăsească definitiv Partidul Popular European, scrie Politico, conform informațiilor oferite de unul dintre liderii FIDESZ. // Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. HVG publică un interviu cu istoricul Gábor Egry, directorul Institutului de Istorie Politică, despre percepția și efectele evenimentului, taberele pro și contra și controversele legate de istoria post-Trianon.

NATURĂ // Demokrata: Ciuful de pădure și vipera berus au fost desemnate pasărea, respectiv reptila anului în Ungaria, după o campanie organizată de Asociația Ornitologică și de Protecție a Mediului, care dorește să atragă atenția opiniei publice din Ungaria asupra protejării anumitor specii și a habitatului lor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG