S-au adunat 5-6 luni de când membrii familiei Weissengrin ies la demonstrații echipați cu steaguri și pancarte. Merg împreună cu prietenii, cu unii din cei șapte nepoți, din care cel mai mic are 10 ani. Merg pentru că democrația este amenințată de voința malefică a politicului.
„Bibi” Netanyahu, cum i se spune premierului israelian reinstalat pentru a șasea oară în decembrie 2022, vrea să își subordoneze justiția pentru a scăpa de acuzațiile de corupție aflate deja în atenția judecătorilor.
Tomi Weissengrin păstrează o legătură cu țara natală, unde au rămas câteva rude. A urmărit cu sufletul la gură Revoluția începută în orașul său, a văzut și protestele mai recente pentru justiție.
Demonstrațiile pentru democrație din Israel i se par asemănătoare cu mișcarea #Rezist a societății civile din România în fața încercărilor politicului de a acapara întreaga putere din anii 2017-2018 și de a pune justiția sub jug.
Din dialogul telefonic purtat luni, 27 martie, la câteva ore după ce s-a întors de la un protest din Ashdod, reiese îngrijorarea că politicienii au reușit să producă o adâncă sciziune în societate, între societatea civilă care vrea democrație și cei care susțin guvernul extremist și religios al lui Netanyahu.
Divizarea se simte și în familii: „Am ajuns să nu mai vorbesc cu cumnatul meu care e de partea cealaltă”, ne-a mărturisit Tomi Weissengrin. Există o tensiune riscantă în Israel, deși numărul mare de demonstranți și de greve arată că lumea înclină spre a apăra democrația și valorile occidentale.
Europa Liberă: Tocmai v-ați întors de la un protest din Ashdod. Cine sunt cei care protestează?
Tomi Weissengrin: În general ies la proteste oameni din clasa de mijloc, tineri sau mai puțin tineri, dar cu educație medie și superioară. Adică persoane care înțeleg ce pericol este ca politicul să încalece justiția. N-am crezut niciodată că vom ajunge aici. Eu sunt pensionar, dar mă gândesc la nepoții mei. În ce țară vor trăi dacă „Bibi” și majoritatea de extremă-dreapta din parlament reușesc să treacă legile astea antidemocratice?
„Bună dimineața, Israel! Nu mă opresc: vreau o Constituție bazată pe Declarația de Independență și pe egalitatea în drepturi. Nu mai puțin de atât!” (Tomi pe Facebook, 26.03.20230
Europa Liberă: Cum știți când și unde să vă întâlniți la proteste? Are opoziția politică vreun rol în organizare?
Tomi Weissengrin: Ne anunțăm unii pe alții pe grupurile de WhatsApp și Facebook, acum e simplu. Nu ne organizează politicienii pe noi, pe stradă ies oameni care nu sunt în niciun partid, adică societatea civilă. Când aviatorii rezerviști, care sunt respectați în Israel, s-au exprimat că „noi n-am făcut contract cu dictatura, noi am făcut contract cu democrația”, acesta a fost deja un semnal.
Europa Liberă: Mergeți la proteste alături de nepoți. Ce înțelege generația tânără?
Tomi Weissengrin: Ei înțeleg că actualii conducători nu lucrează pentru popor, ci pentru interesele lor. Să știți că vin alături de noi și oameni care i-au votat pe cei de la putere, dar și-au dat seama că n-au făcut bine.
Europa Liberă: Totuși, Benjamin Netanyahu și partidul său e votat a șasea oară. Cum se explică?
Tomi Weissengrin: Bibi este un geniu al minciunii și al manipulării. Îl cred pe cuvânt mai ales cei mai puțin educați, nord-africanii și alții care se lasă manipulați de promisiuni. Religioșii au nevoie de el pentru a impune un regim care ne-ar aduce aproape de Iran. În rest, sunt la mijloc interese financiare.
Europa Liberă: Care sunt mizele reformei judiciare pe care vrea să o impună actuala putere?
Tomi Weissengrin: Acum au în mână Parlamentul, cu o majoritate de 64 din 120 de membri, precum și Guvernul. Mai trebuie să controleze și justiția ca să fie dictatură. Noi nu avem Constituție, dar Curtea Supremă intervine când este dezechilibru sau criză. „Reforma” voia ca judecătorii să fie numiți politic și Curtea Supremă să nu poată interveni când apar legi proaste. Asta nu se poate să permitem.
Europa Liberă: De ce s-au intensificat demonstrațiile când a fost demis ministrul Apărării?
Tomi Weissengrin: Pentru că demiterea lui arăta că actuala coaliție nu are de gând să retragă proiectul legislativ. Ministrul spusese că ar fi bine să fie amânat pentru a se liniști situația. Mai mult, a spus că armata e scindată. Noi am început să mergem pe la casele miniștrilor să protestăm acolo pentru a pune presiune pe ei. Eu am fost, de exemplu, cu un grup, la casa ministrului Agriculturii.
Europa Liberă: Contează că ambasadorul SUA în Israel s-a exprimat în favoarea celor care apără democrația?
Tomi Weissengrin: Pentru noi, cei din stradă, contează. Netanyahu nu a fost primit la Casa Albă, ceea ce înseamnă ceva, și nu e primit niciunde, relațiile Israelului cu lumea sunt afectate din cauza acestui regim.
Europa Liberă: Grevele au paralizat mai multe sectoare, aeroportul Ben Gurion e blocat, activitatea navală e gripată, autostrăzile și drumurile sunt blocate. Nici președintele Herzog care cheamă la pace nu e crezut?
Tomi Weissengrin: Ba da, el a cerut ca guvernul și parlamentul să renunțe, dar Netanyahu toarnă mereu gaz peste foc. Lui îi convine să fie conflict între grupări din societate, fiindcă vrea să scape de procesele pentru corupție. Și nu numai el, mai sunt și alții din guvern care au același interes. Să poată fura fără să fie deranjați.
Europa Liberă: Președintele a atras atenția că Israelul se află într-o mare primejdie. Credeți la fel?
Tomi Weissengrin: Niciodată n-am fost mai aproape ca acum de un război civil. Se simte ura pe străzi, lumea e divizată, chiar și familiile au conflicte din cauza situației. Un glonte lipsește să înceapă un război civil. Iar „Bibi” se ocupă de el și de familia lui, să îi plătească statul totul, să își facă ce legi vrea, să scape de orice pedeapsă. Dar dacă va fi un război civil, țara asta dispare.
Europa Liberă: S-au încercat contrademonstrații?
Tomi Weissengrin: Au fost și grupuri mai mici ale lor, care ne-au înjurat și au strigat împotriva noastră, ceea ce puterii îi convine, să fim unul împotriva celuilalt. Dar poliția a stat între noi. Ce vedem, este că protestele sunt puternice. Un grup mare de fete s-a îmbrăcat în haine roșii și bonete albe, ca în serialul Povestea slujitoarei, fiindcă puterea religioasă are în minte să reducă drepturile femeilor, dar și ale LGBT. E un semnal că nu vrem să se ajungă la supunere oarbă, la tiranie.
Europa Liberă: Se așteaptă ca în seara aceasta Benjamin Netanyahu să facă o declarație publică. Dacă retrage proiectele de lege, se vor opri manifestațiile?
Tomi Weissengrin: Nici vorbă! Nu ne oprim până nu vedem că e adevărat. Nu avem încredere, știm că „Bibi” minte fără rușine. Acum promite ceva, mâine se întoarce. Nu renunțăm, mergem mai departe.