În plus, EASA a publicat o directivă privind siguranța, care intră în vigoare tot începând de marți, prin care toate zborurile comerciale efectuate cu aceste tipuri de aeronavă de către operatori din țări terțe către, în interiorul sau în afara Europei, sunt suspendate.
Un avion al Ethiopian Airlines s-a prăbușit, duminică, la scurt timp după ce a decolat din capitala Addis Ababa. În accident și-au pierdut viața 157 de persoane, 149 de pasageri și opt membri ai echipajului. Se pare că, la bordul aeronavei care se îndrepta spre Nairobi, Kenya, se aflau, printre pasageri, 32 de kenyeni, 18 canadieni, opt americani și șapte britanici, conform BBC.
Acesta a fost cel de-al doilea incident raportat cu același tip de aeronavă în mai puțin de o jumătate de an. În urmă cu câteva luni, un zbor al Lion Air s-a prăbușit în mare în apropierea Indoneziei, iar toate cele 190 de persoane de la bord au murit.
De altfel, după incidentul din Etiopia, toate zborurile cu modelul Boeing 737 Max 8 au fost suspendate în China, ca măsură de precauție.
În prezent, sunt aproape 350 de Boeing-uri 737 Max în operare, potrivit simpleflying.com. Iar lista de așteptare pentru cel care era considerat până acum cel mai râvnit model al Boeing numără peste 100 de clienți din întrega lume, care au solicitat peste 5.000 de astfel de aeronave.
Printre cei care se află pe lista de așteptare, potrivit simpleflying.com, erau și companiile românești Blue Air – cu șase aeronave – și Tarom – cu cinci aeronave.
Operatorul low-cost flydubai este al doilea pe listă, după numărul de aeronave comandate – 237. Ryanair se regăsește și el pe listă cu 135 de aeronave comandate.
Aceeași sursă menționează că prețul mediu pentru un Boeing 737 Max 7 este de 99,7 milioane de dolari (88,2 milioane de euro), 121,6 milioane de dolari pentru seria 8 (107,6 milioane de euro) și 128,9 milioane de dolari (114 milioane de euro) pentru seria 9.