Linkuri accesibilitate

Ecaterina Andronescu le-a pus gând rău profesorilor sub nota 5 și celor ”șmecheri”. Ridicarea calității vs.haos în sistem


Ecaterina Andronescu a redescoperit că plagiatul este o problemă
Ecaterina Andronescu a redescoperit că plagiatul este o problemă

Aproximativ 8000 de profesori care nu au obținut nota 5 ori s-au retras de la examenul de titularizare nu vor mai fi primiți la catedră ca suplinitori. Decizia urmărește, spune ministrul educației Ecaterina Andronescu, să ridice ”ștacheta” calității predării.

Măsura a generat, firește, controverse, mai ales partea care se referă la cei 3960 de profesori care s-au retras din examen și care de la toamnă vor rămâne fără un loc de muncă. Motivul este simplu: aceștia nu au știut dinainte care vor fi consecințele retragerii din examen, pentru că în metodologie nu scrie nimic despre asta. În schimb, profesorii- 4000 la număr- care nu au scos nota 5, știau ce îi așteaptă, pentru că ministrul a anunțat încă din aprilie că nu vor mai fi primiți la catedră, ceea ce figurează și în metodologie. Doar că nu au pus ”mâna pe carte”, așa cum le cer, probabil, propriilor elevi să facă.

Ecaterina Andronescu pare hotărâtă să meargă până la capăt, deși până acum nu a avut o confrutare cu sindicatele, în urma căreia, de regulă, lucrurile devin mai nuanțate. Și nici cu PSD, care nu are interesul să-și ostilizeze corpul profesoral, un electorat care-i este fidel.


În metodologie scrie că cei care n-au promovat, sau au promovat cu note sub 5, nu intră în învățământ. Scrie în metodologie! În momentul în care eu vreau să intru la titularizare mă duc să încerc marea cu degetul? Adică intru în examen, constat că nu știu nimic și dau lucrarea și mă retrag. Nu se poate așa! 3.960 de candidați s-au retras din concurs. Adică ei sunt șmecheri. Am văzut că nu știu subiectul, mă retrag din concurs că mă duc suplinitor la toamnă. De ce să fac eu discriminare între cel care a dat lucrarea pentru că nu a știut subiectul și cel care a stat acolo și a luat 4.50. Și atunci trebuie să aplicăm aceeași unitate de măsură începând din 9 septembrie”, a spus Ecaterina Andronescu potrivit HotNews.

Șmecheri sau nu, problema ar fi însă legalitatea măsurii, pentru că retragerea din examen nu poate fi penalizată. Surse din minister au declarat pentru Europa Liberă că nu va fi niciun impediment pentru că suplinitorii au contracte de muncă pe perioadă determinată, care trebuie reînnoite în fiecare toamnă. ”Ceea ce nu se va mai întâmpla în cazul acestor 8000 de profesori care nu au luat 5 sau au plecat de la examen. Legal vorbind, suntem acoperiți”, susține sursa menționată.

Oricum, decizia ministrului vizează o perioadă de doar un an, în sensul că cei vizați se pot prezenta anul viitor la examenul de titularizare și, dacă învață și obțin peste 5, își vor recâștiga dreptul de a intra la catedră.

Măsura anunțată de Ecaterina Andronescu este bine văzută de părinți și de organizațiile non-guvernamentale din educație. Daniela Vișoianu, președinta Coaliției pentru Educație spune pentru Europa Liberă că, indiscutabil, este nevoie de un filtru pentru intrarea în sistemul de educație și că va fi un semnal ca examenul de titularizare să nu mai fie tratat cu superficialitate.

”Decizia ministrului vine pe un teren potrivit, susținut de părinți. Este pentru prima dată că vedem o decizie a PSD-ului care chestionează un electorat care îi era foarte fidel, corpul profesoral, și pariază pe un electorat mult mai numeros, cel al părinților care așteaptă de zeci de ani o schimbare în educație. Dar, indiscutabil, un sistem de filtru de intrare în această profesie trebuie să fie. Pentru cei care vor să devină profesori titulari și au tratat cu superficialitate examenul e un semnal să fie atenți ce școală fac în formarea inițială, la ce cursuri se duc în formarea continuă, în așa fel încât să facă și ei un efort de a învăța pentru a lua 5. Pe de altă parte avem mulți profesori care au luat note foarte bune, peste 8, 9 sau note de 10 și care nu au cum să intre în sistem, pentru că actualul sistem mai ascunde din catedrele libere. Ceva din sistem trebuie schimbat. Calitatea educației depinde fundamental de calitatea profesorilor, mai mult decât de condițiile materiale”, susține Daniela Vișoianu.

Cu toate acestea, dispariția peste noapte a 8000 de cadre didactice, așa cum vrea Ecaterina Andronescu, ar putea crea haos la toamnă. Lipsa profesorilor nu este o glumă, există clase supraaglomerate, cu aproape 30 de elevi, deși legea interzice, în mediul rural lipsesc profesorii, iar anumite materii, cum sunt cele de științe, în special fizica, sunt mereu în deficit de profesori. Anul trecut, spre exemplu, a fost un mare scandal legat de insuficiența învătătoarelor și educatoarelor, fiind școli și grădinițe care nu au putut începe anul la timp din acest motiv.

Marius Nistor, președintele sindicatului”Spiru Haret”, spune că riscul este să se umple sistemul de ”necalificați”.

”Riscurile în momentul de față sunt că o să se apeleze la pensionari și la necalificați, ultimii fiind oameni care nu au niciun fel de pregătire, conform legii educatiei, să desfășoare o activitate didactică. Deci riscul e să creștem numărul de necalificați pe care îi aducem în sistem. Cine câștigă din asta?”

Liderul de sindicat mai atrage atenția că în privința celor care s-au retras din examen, metodologia nu prevede nicio sancțiune.

”În metodologie e stipulat că se pot retrage din examen, e dreptul lor, deci nu pot fi sancționați pentru că s-au retras. Atâta vreme cât în metodologie nu e stipulat că dacă te retragi nu mai poți să fii suplinitor, trebuie emise niște acte normative, care nu pot retroactiva și nu pot fi date fără consultarea partenerilor sociali. Altfel vor fi probleme.”

Ecaterina Andronescu nu pare să țină cont de aceste avertismente, spune că demografia e de partea educației și că sunt suficienți profesori, chiar dacă până acum ministerul nu a prezentat date clare din care să reiasă acest lucru.

”A scăzut numărul de elevi atât de mult încât nu ne mai punem problema că rămânem fără profesori. Acum există chiar o presiune pentru intrarea în sistem și atunci avem și noi șansa să facem o selecție la intrare foarte bună”, a spus ministrul Educației.

Daniela Vișoianu susține că ”scăderea demografică poate să însemne o oportunitate uriașă de a ne uita în sfârșit la calitatea procesului de educație și la calitatrea cadrelor didactice”.

Rămâne însă de văzut cât timp va rămâne dârză pe poziții Ecaterina Andronescu, PSD-ul fiind ocupat acum cu congresul de săptămâna viitoare pentru desemnarea candidatului la prezidențiale, iar sindicaliștii și profesorii sunt în vacanță. Contractele pe termen nedeterminat ale suplinitorilor încetează la 31 august, după care începe activitatea.

De reținut că în sistemul de învătământ există în momentul de față 80.000 de profesori care și-au făcut studiile universitare la ”fără frecvență” sau prin sistemul ”la distanță”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG