Linkuri accesibilitate

Donald Trump autorizează începerea tranziției spre administrația Joe Biden


Administrația lui Donald Trump a oferit luni aprobarea pentru începerea tranziției spre echipa președintelui-ales Joe Biden la aproape trei săptămâni după alegeri.

Donald Trump nu a acceptat înfrângerea, dar a fost de acord cu decizia unei agenții federale de a începe tranziția.

Anterior, Emily Murphy, șefa puțin cunoscutei Administrații a Serviciilor Generale (GSA), l-a anunțat pe Joe Biden că tranziția sa înainte de inagurarea oficială din 20 ianuarie poate începe.

„În cel mai bun interes al țării noastre, am recomandat ca Emily și echipa sa să facă ceea ce este necesar privind protocoalele necesare, și i-am spus echipei mele să facă la fel", a scris Donald Trump pe Twitter.

Mutarea GSA înseamnă că echipa lui Joe Biden poate avea acces la agențiile federale, poate comunica cu oficiali și să acceseze fonduri publice pentru a sprijini o tranziție lină. De asemenea, îi permite lui Joe Biden și vicepreședintelui-ales Kamala Harris să primească informări de securitate națională, la fel ca Donald Trump.

Decizia vine după ce democrații și unii republicani au pus presiune pe administrația Trump privind întârzierea tranziției, ceea ce punea la risc răspunsul autorităților în fața pandemiei de coronavirus, cât și privind amenințările de securitate națională.

Echipa lui Biden a apreciat deschiderea după o lungă întârziere a guvernului în a sprijini echipa de tranziție, un pas numit crucial pentru „un transfer de putere lin și pașnic".

„Administratorul GSA a stabilit că președintele-ales Joe Biden și vicepreședintele-ales Kamala Harris sunt aparent câștigători ai alegerilor, furnizând viitoarei administrații resursele și suportul necesar pentru a desfășura un transfer de putere lin și pașnic", a transmis Biden într-un comunicat.

Murphy, care s-a confruntat cu critici privind întârzierea, a spus că decizia sa privind tranziția nu a fost una politică.

Pentru aproape trei săptămâni, Donald Trump este implicat într-un efort fără precedent de a schimba rezultatul alegerilor din 3 noiembrie printr-un număr de procese fără de succes în timp ce face acuzații nefondate despre fraudă la vot.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG