Linkuri accesibilitate

Luna „sângerie” în orașele lumii. Imaginile eclipsei totale

Oamenii din întreaga lume au asistat în noapte de 15 spre 16 mai 2022 la un spectacol rar, în timpul căruia Luna și-a pierdut din strălucire şi s-a colorat treptat într-o nuanţă roşiatică.

Eclipsa a fost vizibilă în regiuni ale continentelor american, european şi african, între răsăritul şi apusul Lunii.

Acest fenomen se produce aproximativ de două ori pe an, atunci când Soarele, Pământul şi Luna sunt perfect aliniate, iar Luna se află în faza sa plină.

Luna intră în umbra Terrei, care blochează razele solare, şi îşi pierde puţin câte puţin din strălucirea sa albă.

Luminozitatea nu dispare însă complet: Pământul continuă să trimită spre Lună o parte din lumina Soarelui, prin intermediul razelor solare, care capătă o tentă roşiatică în urma unui proces de „refracţie atmosferică", a explicat Florent Deleflie, astronom la Observatorul Paris-PSL, pentru AFP, transmite Agerpres.

Eclipsa a durat aproximativ cinci ore, iar faza sa de totalitate - când astrul s-a aflat ascuns în umbra Pământului - a durat peste o oră.

Această eclipsă a fost vizibilă în totalitate în America de Sud, America Centrală şi pe coasta estică a Americii de Nord.

În România, fenomenul a fost vizibil timp de aproximativ o oră spre sfârşitul nopţii de duminică spre luni, informează site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu". De la ora 05:28, pasionaţii de astronomie au văzut cum Luna începe să se înroşească în partea din stânga. Din acel moment a început cea mai interesantă parte a fenomenului, intrarea Lunii în umbra Pământului. La numai 20 de minute după aceea, Luna a apus la Bucureşti.

Următoarea eclipsă totală de Lună va avea loc în noiembrie 2022, însă va fi vizibilă doar din mijlocul Oceanului Pacific.


XS
SM
MD
LG