Linkuri accesibilitate

Economia Rusiei, cea mai gravă scădere din ultimii 11 ani


Economia Rusiei a scăzut pe fondul pandemiei de coronavirus și a scăderii prețului petrolului

Pandemia de coronavirus și scăderea prețului petrolului a dus la o scădere de 3,1% a economiei Rusiei în 2020, cea mai mare contracție din 2009, conform unei estimări preliminare publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (Rosstat), transmite Reuters.

Datele preliminare prezintă o situație mai bună decât era așteptată. În Rusia, analiştii intervievaţi de Reuters la sfârșitul anului trecut se aşteptau ca PIB-ul Rusiei să se contracte cu 3,7% în 2020, în timp ce în cele mai recente estimări ale sale, Ministerul Economiei de la Moscova prognoza o contracţie economică de 3,9%.

Contracţia economică din 2020 din Rusia „are legătură cu măsurile restrictive destinate luptei cu coronavirusul, precum şi cu diminuarea cererii mondiale pentru resurse energetice”, a precizat Rosstat.

Rusia a înregistrat contracţii economice mai grave, de 7,8% şi 5,3% în 2009, respectiv 1998.

Între 2000 şi 2008, economia rusească a înregistrat un ritm mediu de creştere de aproximativ 7% pe an.

La începutul anului trecut, înainte ca preţul petrolului - principalul produs exportat de Rusia - să scadă pe fondul pandemiei de COVID-19, Ministerul Economiei estima că Produsul Intern Brut va înregistra un avans de 1,9%, după o creştere de 2% în 2019 şi un avans de 2,8% în 2018.

Pentru 2021, Ministrul Economiei mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut de 3,3%, iar cele mai recente prognoze al Băncii Centrale a Rusiei avansează o creştere economică cuprinsă între 3 şi 4%.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG