Linkuri accesibilitate

Economista bulgară Kristalina Georgieva, desemnată de UE la conducerea FMI


Kristalina Georgieva, actualmente director executiv al Băncii Mondiale, desemnată de UE pentru conducerea FMI.
Kristalina Georgieva, actualmente director executiv al Băncii Mondiale, desemnată de UE pentru conducerea FMI.

Economista bulgară Kristalina Georgieva a fost desemnată candidata UE la conducerea Fondului Monetar Internaţional, după un al doilea tur de scrutin, iar singurul său contracandidat, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a felicitat-o ​​pe Twitter după victorie.

Discuțiile și voturile au durat mai mult de 12 ore pe fondul diviziunilor din cadrul blocului Comunitar, potrivit Reuters.

„O veste bună şi bine meritată. Georgieva va aduce o conducere puternică şi cunoştinţe aprofundate despre ţări”, a declarat preşedintele Băncii Mondiale David Malpass, într-o declaraţie transmisă Reuters pe email.

Guvernatorul băncii centrale din Finlanda, Olli Rehn, și ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, s-au retras vineri, după o primă rundă de voturi între reprezentanții celor 28 de națiuni ale UE. Mario Centeno, președintele portughez al miniștrilor Finanțelor din Zona Euro, s-a retras joi.

Georgieva are 65 de ani, este director executiv al Băncii Mondiale și are la activ o carieră de aproape 7 ani la Bruxelles, unde a ocupat în cadrul Comisiei Europene posturile de comisar pentru cooperare internaţională şi dezvoltare, respectiv buget şi resurse umane.

A fost director pentru Rusia în cadrul Băncii Mondiale, între 2004 și 2007, perioadă în care și-a constuit relații bune cu Moscova.

Kristalina Georgieva, politician de centru-dreapta, este doctor în economie și are un masterat în economie politică și sociologie la Universitatea de Economie Națională și Mondială din Sofia.

A crescut în Bulgaria, sub comunism, iar pe profilul contului său de Twitter are postată o imagine alb-negru a familiei sale şi următorul comentariu: „Dintr-un sat din Bulgaria, CEO al Băncii Mondiale – aşa arată posibilul”.

Fostul șef al FMI, Christine Lagarde, din Franţa, și-a dat demisia în iulie după ce liderii UE au ales-o în locul lui Mario Draghi în funcția de președinte al Băncii Centrale Europene, potrivit Mediafax.

Termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru postul de director general al FMI este 6 septembrie, iar selecţia finală este aşteptată să se încheie până pe pe 4 octombrie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG