Linkuri accesibilitate

Legea burselor pentru elevi, atacată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului


Avocatul Poporului a atacat marți, la Curtea Constituțională a României (CCR) legea privind acordarea burselor pentru elevi. Articolul care prevede că bursele de merit se acordă pentru cel puțin 30% din elevii fiecărei clase este

Avocatul Poporului spune că legea „deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevi cu performanţe slabe să beneficieze de bursă de merit”.

Exprimarea „minim (sic!) 30% din elevii din fiecare clasă” încalcă principiul predictibilității și clarității normelor juridice, spune Avocatul Poporului în motivarea demersului său, citat de News.ro.

Avocatul Poporului a anunțat marți că a formulat o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la art 108, alin 12, lit a din Legea 198/ 2023 a învăţământului preuniversitar.

Textul atacat prevede că:

(12) Bursele elevilor din învăţământul preuniversitar sunt alocate din bugetul Ministerului Educaţiei, după cum urmează:

a. bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor şi condiţiilor stabilite prin metodologia-cadru.

Avocatul Poporului spune că „dispoziţiile legale criticate aduc atingere principiului previzibilităţii şi clarităţii normelor juridice (...) context în care considerăm că legea criticată nu reglementează previzibil şi accesibil acordarea burselor de merit pentru performanţă şi nu respectă criteriile de previzibilitate şi accesibilitatespecifice unui act normativ”.

Legea, spune Avocatul Poporului „deturnează natura juridică a bursei de merit, creând premisele ca elevi cu performanţe slabe să beneficieze de bursă de merit”.

Or, evaluarea elevilor, care se face prin note, înseamnă şi o selecţie, care „presupune identificarea celor mai buni prin intermediul notării”, se mai spune în sesizare.

Avocatul Poporului mai reclamă faptul că selecţia elevilor trebuie să se facă după criterii clare „şi nu după simpla apartenenţă la un procent de elevi”.

Potrivit sesizării, acordarea buseri pentru minim 30% dintre eledvii din fiecare clasă „determină o insecuritate juridică ce atrage încălcarea dreptului la învăţătură”.

XS
SM
MD
LG