Linkuri accesibilitate

Edward Snowden aplică pentru a obține cetățenia rusă


Avertizorul de integritate Edward Snowden a anunțat luni că va aplica pentru a obține cetățenia rusă, dar o va păstra și pe cea americană.

Fostul contractor al serviciilor secrete americane locuiește în exil în Rusia, de când a făcut publice în 2013 documentele care prezentau un program al agenției NSA de supraveghere în masă, inclusiv pe teritoriul SUA.

Intenția lui Snowden de a aplica pentru cetățenia rusă a fost confirmată la câteva zile după ce a anunțat că așteaptă un copil cu soția sa, Lindsay Mills.

La începutul lunii octombrie, el a primit a primit rezidență permanentă din partea guvernului rus.

„După ani de separare de părinți, eu și soția mea nu dorim să fim separați de fiul nostru. De aceea, în această eră a pandemiilor și a frontierelor închise, solicităm dublă cetățenie americană-rusă”, a scris Snowden pe Twitter.

„Lindsay și cu mine vom rămâne americani, ne vom crește fiul cu toate valorile Americii pe care o iubim - inclusiv libertatea de a-și exprima opinia. Și aștept cu nerăbdare ziua în care mă pot întoarce în State, astfel încât întreaga familie să poată fi reunită”, a continuat el.

Recent, Moscova și-a relaxat legile privind cetățenia pentru a permite unei persoane să obțină cetățenia rusă fără a fi necesară renunțarea la naționalitatea inițială.

Snowden a fost pus sub acuzare în temeiul Legii americane privind spionajul, pentru scurgerea a aproximativ 1,5 milioane de documente secrete de la Agenția Națională de Securitate (NSA) privind supravegherea făcută de guvern, acțiune care a determinat o dezbatere publică cu privire la legalitatea unora dintre programele agenției, precum și cu privire la problemele de confidențialitate și modul în care SUA își urmăresc cetățenii și statele vecine.

Dacă este condamnat în Statele Unite, el riscă până la 30 de ani de închisoare.

Snowden a fugit din Statele Unite în 2013, călătorind la Hong Kong și apoi în Rusia, unde a fost blocat pe un aeroport din Moscova, după ce Statele Unite i-au revocat pașaportul, dar a primit ulterior azil temporar din partea Rusiei.

Președintele american Donald Trump a declarat în august că are în vedere o grațiere pentru Snowden, în timp ce, în septembrie, avertizorul a cerut președintelui francez Emmanuel Macron să-i acorde azil.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG