Linkuri accesibilitate

Efectele dosarului „Drăghici”. Surpriza Guvernului: vrea să modifice prin OUG privind referendumul modul cum sunt controlate partidele


Liviu Dragnea și Mircea Drăghici, trezorierul PSD.
Liviu Dragnea și Mircea Drăghici, trezorierul PSD.

În plin scandal privind modul în care a fost cheltuită subvenția PSD, Guvernul vrea să schimbe legea privind controlul finanțării partidelor politice. DNA îl anchetează pe trezorierul PSD, Mircea Drăghici, care este acuzat că a folosit subvenția în interes personal.

Modificarea legii finanțării partidelor politice apare oarecum surprinzător în proiectul de Ordonanță de Urgență privind referendumul. Dar „care este urgența?” se întreabă jurista Laura Ștefan de la Expert Forum:„ de ce nu se poate ea face modificarea printr-o procedură parlamentară normală? Cu atât mai discutabilă este modificarea prevederii referitoare la controlul finanțării partidelor politice printr-o Ordonanță care se referă la alegerile europarlamentare și la referendum

În actuala formă a legii, controlul subvențiilor primite de partide de la bugetul de stat se face simultan de Autoritatea Electorală Permanentă și de Curtea de Conturi. În varianta propusă pentru Ordonanța de Urgență, dispare termenul simultan și se prevede că în viitor controlul privind subvențiile de la bugetul de stat va fi efectuat de AEP și „de Curtea de Conturi”.

Laura Ștefan specialista Expert Forum susține pentru Europa Liberă că AEP ar trebui să își desfășoare activitatea de control de sine stătător și să nu depindă de Curtea de Conturi: „o discuție o serioasă despre modul în care se controlează finanțările partidelor politice ar trebui dusă în contextul legislației aferente, nu să introducem modificări pe genunchi într-o Ordonanță care are ca obiectiv de reglementare altceva. Probabil că există interese care stau la baza acestei modificări legislative”.

Președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, nu a putut fi contactat pentru a-și exprima punctul de vedere asupra acestei Ordonanțe de Urgență.

La începutul acestui an, PSD a cerut blocarea controlului efectuat de AEP. Social-democrații au considerat că el se desfășoară în mod nelegal, deoarece nu are loc simultan cu cel al Curții de Conturi.

Ce a făcut Drăghici cu banii din subvenție

DNA a început o anchetă privind modul în care au fost cheltuiți de PSD banii primiți de la bugetul de stat. Trezorierul PSD este acuzat că a folosit aceste sume pentru a-și cumpăra o mașină de lux, dar și pentru a închiria un imobil, pe care ulterior dorea să îl achiziționeze. Mircea Drăghici are calitatea de suspect în acest caz, iar președintele AEP este martor.

Fostul președinte al Autorității Electorale Permanente, Daniel Barbu, candidat din partea ALDE la alegerile europarlamentare din 26 mai, este urmărit penal în acest dosar pentru săvârșirea infracțiunii de neurmărire conform legii a respectării destinației subvențiilor.

La ieșirea din sediul DNA, Mircea Drăghici a spus că procurorii nu au citit corect legea finanțării partidelor politice.

„Am atacat deja ordonanța din 1 aprilie 2019 prin care mi-a fost atribuită calitatea de suspect, sub aspectul lipsei de temeinicie și legalitate. În zilele următoare, probabil, procurorul-șef de secție din cadrul DNA va soluționa plângerea și va constata că, întâi de toate, DNA nu are competență în efectuarea urmăririi penale. Atunci când e vorba de un partid politic, primul lucru pe care ar trebui să îl facă organul de urmărire penală este să citească statutul partidului și legea finanțării partidelor politice”, a spus Mircea Drăghici pe 2 aprilie.

DNA a extins însă pe 22 aprilie urmărirea penală pe numele lui Drăghici, pe care l-a acuzat și de delapidare. Procurorii susțin că din banii primiți de PSD drept subvenție, partidul a cumpărat o mașină de lux, după care aceasta a fost vândută mai departe soției lui Drăghici. PSD a plătit 324.800 de lei pe 10 iulie pentru autoturism, iar peste opt zile acesta era revândut soției trezorierului PSD. Potrivit DNA, banii au fost plătiți abia pe 23 august 2018.

Mircea Drăghici a fost propus de PSD pentru șefia Autorității Electorale Permanente, dar candidatura sa a fost retrasă în ultimul moment. Social-democrații au decis să-l susțină pe Florin Mitulețu pentru această poziție.

Cum a apărut proiectul de OUG

După ce a pornit ancheta DNA, a apărut și acest proiect de Ordonanță de Urgență. Acesta pleacă de la modificarea legii referendumului, dar ajunge și la finanțarea partidelor politice prin modificarea articolului 42. Inițiatorul modificării este chiar noul președinte al Autorității Electorale Permanente.

„Pentru a elimina această divergență care apare în spațiul public cu privire la Curtea de Conturi, că își stabilește individual planul de control și Autoritatea Electorală Permanentă depinde de planul lor de control, pentru a elimina această situație trebuie să separăm lucrurile. Autoritatea Electorală Permanentă nu trebuie să mai aștepte Curtea de Conturi”, a fost poziția lui F. Mitulețu pentru Europa Liberă.

Ce se întâmplă cu finanțarea primită de PSD

Curtea de Conturi și AEP au stabilit că urmează să efectueze simultan controlul asupra finanțării PSD începând cu luna august. Dacă Ordonanța de Urgență este aprobată, cei de la AEP spun că vor porni controlul indiferent dacă reprezentanții Curții de Conturi își vor respecta termenul propus sau nu. În decembrie 2018, departamentul de control din cadrul AEP a cerut de două ori Curții de Conturi să înceapă controlul la PSD, dar aceștia au decis să declanșeze procedura abia în luna august a acestui an.

Întrebat dacă raportul AEP poate să fie folosit în instanță în cazul dosarului lui Mircea Drăghici, președintele AEP a răspuns pentru Europa Liberă: „​da, după finalizarea lui”.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG