Linkuri accesibilitate

Efectele investigației lui Robert Mueller


Robert Mueller, în apropiere de Casa Albă, după ce a participat la slujba de duminică, la biserica episcopaliană St John, din Washington
Robert Mueller, în apropiere de Casa Albă, după ce a participat la slujba de duminică, la biserica episcopaliană St John, din Washington

Investigația lui Robert Mueller s-a încheiat în Statele Unite. Președintele Trump susține că ea respinge toate alegațiile formulate împotriva sa. Are Donald Trump dreptate?

Nu există nicio îndoială că duminică a fost o zi foarte bună pentru președinția Trump. Concluziile investigației independente trimise de procurorul general William Barr Congresului arată că nici președintele și nici asociați ai săi nu au conspirat cu Rusia pentru a influența alegerile din 2018.

Această bănuială a planat asupra președintiei Trump de la bun început și infirmarea ei întărește poziția președintelui. Ancheta a stabilit demult, după cum se știe, că Rusia a încercat să influențeze rezultatul scrutinului, dar ceea ce echipa lui Mueller a stabilit este că aceste incercări nu au beneficiat de complicitatea președintelui și a consilierilor săi.

Într-o altă privință însă, și anume ipoteza că, odată investigat, Trump ar fi încercat să influențeze procesul de justiție, Robert Mueller a preferat să prezinte doar faptele, lăsând decizia la latitudinea procurorului general.

William Barr a ajuns la concluzia că raportul nu prezintă suficiente dovezi că Donald Trump ar fi încercat să se amestece în procesul de justiție. Democrații din opoziție au sesizat imediat breșa, învinuindu-l pe Barr – care a fost numit de curând în funcția de șef al ministerului justiției – că este părtinitor. Și asta pentru ca, înainte de a fi numit de Trump, William Barr și-a exprimat public îndoiala că un președinte poate fi acuzat de obstrucționare a justiției pentru că-și exercita dreptul constituțional de a lua decizii.

Democraților nu le scapă faptul că președintele Trump va profita de concluziile anchetei, el spunând de-acum că a fost o încercare eșuată de a-l înlătura și adaugând că cei aflați în spatele acestei încercări ar trebui anchetați. Obiectivul lui este să diminueaze impactul și energia anchetelor încă în curs, pe alte teme, la Congres și în tribunale.

După acest raport, Donald Trump s-ar putea simți mai puțin constrâns să aibă o poziție dură față de Rusia, dacă într-adevăr își dorește apropiere de Putin. Democrații vor acum ca întregul raport și dovezile prezentate să devină publice, sperând ca conținutul acestora să-l pună pe președinte într-o situație umilitoare. Alte investigații continuă, așa că ziua de duminică merită docamdată savurată de președintele Trump.

XS
SM
MD
LG