Linkuri accesibilitate

Autoritățile permit zborurile cu muncitori sezonieri: Inițial, au fost anulate


Romania -Cluj, sute de oameni pleaca la munca sezonieră in Germania, 9 aprilie 2020
Romania -Cluj, sute de oameni pleaca la munca sezonieră in Germania, 9 aprilie 2020

UPDATE: Autoritățile au revenit asupra deciziei de a anulare a celor șase curse de pe aeroportul din Cluj care vor transporta muncitori sezonieri către Germania.

Dacă inițial Mircea Abrudean spunea că nicio cursă charter cu muncitori nu va mai decola vineri spre Germania, prefectul a revenit și a spus că avioanele vor pleca totuși.

„Cele șase curse programate vor decola vineri, iar pasagerii care au fost opriți se vor întoarce”, a spus Abrudean, pentru Mediafax.

Potrivit acestuia, autoritățile au făcut toate demersurile necesare pentru ca zborurile să plece, după care au primit acordul de zbor.

Programul va fi decalat, în condițiile în care primul zbor era programat la ora 12. Întrebat de ce s-a răzgândit, prefectul a răspuns că s-a gândit la oamenii puși deja pe drum.

***

Autoritățile au decis anularea mai multor zboruri charter care urmau să transporte muncitori sezonieri români în Germania.

„În cursul zilei de vineri erau programate să decoleze spre Germania șase curse aeriene dar niciuna nu va mai pleca de pe aeroportul din Cluj. Toate sunt oprite la sol în urma Ordonanței Militare nr. 8 de joi, aceasta este decizia Ministerului Transporturilor. Cei 200 de pasageri care au sosit deja vor pleca înapoi în județele din care provin, Suceava, Olt sau Dolj iar pasagerii care trebuiau să vină sunt opriți la limita de județ și întorși din drum”, a spus prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, pentru Mediafax.

Decizia vine după adoptarea joi seară a ordonanței militare 8 care prevede printre altele și necesitatea ca orice transport aerian să primească avizul autorităților competente pentru a se putea desfășura.

De asemenea, alte două zboruri din Iași spre Germania au fost anulate în baza prevederii din ordonanța militară.

„Aşteptăm publicarea în Monitorul Oficial a unui ordin de ministru prin care se suspendă zborurile charter de astăzi. A intrat în vigoare ordonanţa militară prin care se vorbeşte despre aprobarea curselor aeriene cu 48 de ore înainte de către statul român, ceea ce face ca astăzi şi mâine să nu existe zboruri. Din acest punct de vedere zborurile de la ora 13.00 au fost anulate. În acest moment încercăm să discutăm cu firmele de recrutare care să preia oamenii şi să îi ducă înapoi acasă, pentru că nu va fi niciun zbor astăzi”, a declarat Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Iași, conform Mediafax.

Deciziile au venit ca urmare a problemelor de joi de la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu" Cluj când aproximativ 2.000 de persoane s-au înghesuit pentru a pleca cu mai multe curse charter spre Germania.

„Am fost azi martorii unei situații neplăcute la Cluj. Începând de azi, autoritățile competente vor aviza orice transport aerian, chiar dacă aeroporturile sunt sub autoritatea autorităților județene", anunța Marcel Vela, joi seară.

O reacție a venit și din partea premierului Ludovic Orban care i-a cerut ministrului Transporturilor, Lucian Bode, să găsească soluții pentru ca managerul aeroportului să poată fi tras la răspundere.

Poate închideți aeroportul Cluj, domnule ministru (Lucian Bode - n.red.), după ce am văzut astăzi (joi - n.red.) la televizor. E inadmisibil. Am vorbit cu Consiliul Județean. Au avut două tentative de schimbare a acestui manager, care au fost oprite de instanță. Eu cred că trebuie să luăm toate măsurile posibile. Ministerul de Interne trebuie să demareze imediat o anchetă. Este inadmisibil ce s-a petrecut acolo. Noi trebuie să folosim toate pârghiile pe care le avem sa-l tragem la răspundere pe managerul aeroportului. Nici măcar nu a informat Comitetul Județean pentru situații de urgență și pe prefect privitor la aceste zboruri. Nu a luat nicio măsură privitoare la distanțarea fizică, privitoare la obligativitatea de asigurare a echipamentului de protecție. Am solicitat și prefectului personal să demareze toate procedurile posibile pentru a-l trage la răspundere pe managerul de la Aeroportul Cluj”, a spus premierul Ludovic Orban, în ședința de guvern de joi.

Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, a afirmat că situația a fost cauzată de o proastă gestionare a situației de operatorii privați care s-au ocupat de recrutarea muncitorilor.

XS
SM
MD
LG