Linkuri accesibilitate

Efectele pandemiei: Renault va concedia 15.000 de angajaţi la nivel mondial


Lansarea unui model Renault
Lansarea unui model Renault

Constructorul auto francez Renault va anunța vineri concedierea a 15.000 de angajați la nivel global în timpul prezentării unui plan pentru creșterea profitabilității în contextul scăderii cererii și a costurilor ridicate, a declarat joi un reprezentant al sindicatului CFDT, după o întâlnire cu conducerea companiei, informează Reuters.

Aproximativ 4.500 de locuri de muncă vor fi desființate în Franța, majoritatea printr-un plan de plecare voluntară sau a unei scheme de pensionare. Concedierilor vor afecta doar 10% din totalul angajaților constructorului auto care are circa 180.000 de angajați la nivel global.

Grupul francez, care este 15% deținut de statul francez, a stabilit la începutul anului să reducă cu 2 miliarde costurile după ce a înregistrat primul an pe pierdere din ultimul deceniu în 2019.

Criza coronavirusului a înrăutățit problemele companiei, accentuând o încetinire a cererii care deja dăuna vânzărilor.

Guvernul francez a spus deja că nu va încheia un împrumut de stat de 5 miliarde de euro pentru Renault - o măsură de ajutor legată de pandemia coronavirusului - până când conducerea și sindicatele nu vor încheia discuțiile cu privire la forța de muncă și fabricile autohtone ale producătorului auto din Franța.

Planurile Renault de a investi și extinde operațiunile în Maroc și în România sunt probabil să fie înghețate, a scris publicația Les Echos joi, în timp ce capacitatea sa de producție la nivel mondial ar putea fi redusă cu 4 milioane de vehicule la 3,3 milioane. Restructurarea urmează o retragere din partea partenerului japonez Nissan, care închide unele fabrici pe care le dorește mai mici și mai eficiente.

Renault, Nissan Motor şi Mitsubishi Motors au anunţat miercuri că fiecare va prelua prelua un rol de lider în domeniul producţiei în diferite regiuni, într-o amplă reorganizare a parteneriatului lor pentru a reduce costurile şi a supravieţui crizei provocate de pandemia de coronavirus

Cei trei producători auto au probleme provocate de pandemie chiar într-o perioadă în care încercau să îşi reformeze alianţa după arestarea şi înlăturarea preşedintelui şi directorului lor general Carlos Ghosn, în 2018.

Astfel, Renault, Nissan şi Mitsubishi intenţionează să facă economii prin sistematizarea mai bună a producţiei, într-un aşa-numit sistem de urmare a liderului, o companie devenind lider pentru un anumit tip de vehicul, în timp ce ceilalţi îl urmează.

Companiile au anunţat într-un comunicat că intenţionează să producă aproape jumătate din vehiculele lor în cadrul acestui sistem, până în 2025, sperând că reducă investiţiile pe model cu până la 40%, pentru vehiculele incluse.

XS
SM
MD
LG