Linkuri accesibilitate

Efectele închiderii Guvernului SUA


Protest în Boston, al angajaților din administrație, care solicită redeschiderea Guvernului american
Protest în Boston, al angajaților din administrație, care solicită redeschiderea Guvernului american

De o lună de zile, guvernul american este închis pe fondul unei dispute între președinte și Congres cu privire la construcția unui zid despărțitor la frontiera cu Mexicul. Care sunt efectele acestei situații? - e întrebarea pusă corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Se înmulțesc apelurile la președintele Trump să redeschidă guvernul și să pună capăt războaielor comerciale. În cursul zilei de ieri, Fondul Monetar Internațional a redus prognoza de creștere economică globala. Șefi ai peste 800 de firme economice majore au menționat, într-un recent sondaj, o recesiune ca principala lor temere pentru 2019.

În Statele Unite, încrederea consumatorilor se află la nivelul cel mai scăzut de la inaugurarea președintelui Trump. În urmă cu un an, Donald Trump se bucura de o primire calduroasă la Davos, în ciuda accentelor sale extreme și izolaționiste, pentru că tocmai redusese impozitele pentru firmele americane, iar asta era considerat de bun augur pentru creșterea economică.

Anul acesta nici Trump și nici alte înalte oficialități americane nu au acceptat să se deplaseze la Davos, pentru că guvernul Statelor Unite este parțial închis.

Creșterea economică este pe o panta descendentă în China și Germania. Tarifele impuse sau cu care amenință Trump încep să își facă simțit efectul.

Fondul Monetar Internațional le-au cerut lui Trump și liderului chinez, Xi Jinping, să reducă tensiunile comerciale pentru a nu afecta negativ creșterea economică. Cei mai multi experți cred că în China și Statele Unite creșterea va fi mai redusă, dar nu întrevăd recesiune pentru 2019 – aceasta fiind definită prin șase luni consecutive de scădere economică.

Ceea ce nu se știe însă este dacă scăderea va fi lentă sau accelerată. Fondul Monetar Internațional crede că, dacă Administrația Americană rămâne închisă mult timp, creșterea economică va fi afectată. Ceea ce îngrijorează cercurile de afaceri este că președintele Trump nu pare dispus să ajungă la compromisurile necesare pentru a redeschide guvernul.

Cea mai mare parte a creșterii economice americane e alimentată de cheltuielile de consum, ori închiderea guvernului, oscilațiile de la bursă și conflictele comerciale încep să influențeze percepțiile oamenilor cu privire la economie. În plus, tarifele impuse de Trump vor face ca prețurile la anumite produse să crească, ceea ce va convinge familiile americane să cumpere mai puțin.

XS
SM
MD
LG