Linkuri accesibilitate

Sondaj: Doar 30% dintre români s-ar vaccina anti-Covid, 70% împotriva carantinei


Cei mai mulți dintre români sunt în continuare îngrijorați de pandemia de coronavirus, în procente diferite care relevă nuanțe ale îngrijorării, arată un sondaj realizat în luna decembrie de grupul de studii socio-comportamentale Avangarde. Astfel, 16% sunt în continuare foarte îngrijorați, 47% îngrijorați, 23% puțin îngrijorați, 11% doar foarte puțin îngrijorați sau deloc, în timp ce între 1% și 2% nu pot aprecia ce nutresc din punctul de vedere al îngrijorării față de pandemia de Covid-19.

Șase din zece români se declară îngrijorați de pandemia de coronavirus, în timp ce doar 30% au răspuns că se vor vaccina sigur împotriva COVID, potrivit unui sondaj Avangarde privind percepțiile publice asupra pandemiei.

De asemenea, 70% dintre respondenți nu ar fi de acord cu o nouă carantină generală. 16% ar fi de acord, iar 14% nu au vrut să răspundă.

Cât privește vaccinarea propriu-zisă, doar 30% dintre români spun că sigur se vor vaccina împotriva COVID-19, aproape tot atâția nu ar face-o „cu siguranță nu” și același procent, de 29%, nu s-au decis încă. 10% nici nu pot aprecia dacă au vreo poziționare iar 2% nu au răspuns.

Procentele diferă însă când vine vorba despre vaccinarea în general: 38% dintre români sunt pro-vaccinare, 20% împotrivă, iar 20% nu au o poziționare clară sau nu sunt interesați de subiect. 17% dintre respondenți nu au răspuns.

Potrivit sondajului, 72% dintre români cred că bisericile nu ar trebui închise de Crăciun și doar 11% cred că ar trebui închise.

De asemenea, 51% dintre români consideră că politicienii și instituțiile statului sunt vinovați pentru numărul mare de cazuri de coronavirus. Doar 17% au răspuns că vinovați sunt cetățenii, în timp ce 32% nu au răspuns sau nu au știut să răspundă.

Totodată, 11% dintre români au putut să identifice o rudă infectată cu coronavirus. Numărul celor care nu au răspuns sau nu au știut să răspundă este însă de 50%.

Sondajul a fost efectuat prin telefon, în perioada 10-20 decembrie 2020, pe un eșantion de 900 de persoane. Marja de eroare este de +/-3,2%.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG