Linkuri accesibilitate

Efectul Kovesi – CEDO. Ministrul Justiției cere înlocuirea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția


Tudorel Toader și-a prelungit mandatul de reprezentant al României în Comisia de la Veneția pe când era ministru

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat că a propus premierului să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de eliberare a lui Toader din funcția de membru al Comisiei.

„În urma consultărilor cu Prim-Ministrul României, ca urmare a implicațiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României, privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept, Ministerul Justiției va înainta premierului propunerea ca Guvernul României să transmită Comisiei de la Veneția solicitarea de a aplica dispozițiile statutare ale Comisiei în privința domnului Tudorel Toader, respectiv eliberarea acestuia din funcția de membru al Comisiei de la Veneția”, se arată într-un comunicat al ministerului Justiției.

Și-a prelungit mandatul

Ministerul mai precizează că mandatul lui Tudorel Toader în cadrul Comisiei de la Veneția a fost prelungit în anul 2018, în timpul exercitarii mandatului de ministru al Justiției.

În acest moment, supleant al lui Tudorel Toader în Comisia de la Veneția este ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Comisia de la Veneția este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în domeniul dreptului constituțional.

XS
SM
MD
LG