Linkuri accesibilitate

Elementele primului lansator multiplu de rachete HIMARS din dotarea MApN au ajuns în România


Elementele HIMARS sunt încărcate în SUA pentru a fi trimise în Portul Constanța.
Elementele HIMARS sunt încărcate în SUA pentru a fi trimise în Portul Constanța.

Ministerul Apărării Naționale informează că principalele echipamente ale „primului Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare - HIMARS care va intra în dotarea Armatei României au sosit sâmbătă, 20 februarie, în Portul Constanța”.

Într-un Comunicat de presă, MApN precizează că acestea vor fi transportate la sediul Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice „Maior Gheorghe Șonțu” din Focșani, prima unitate a Forțelor Terestre Române care va avea în dotare acest sistem.

MApN a transmis imagini cu sosirea elementelor HIMARS la Constanța:

Elementele sistemului de rachete HIMARS au sosit în 20 februarie 2020, în Portul Constanța.
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:50 0:00

Elementele HIMARS vor fi testate, în perioada următoare la Focșani.

Detaliile achiziției

Cumpărarea sistemului HIMARS de către România este făcută în cadrul unui contract de stat atribuit de Guvernul României, Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Procedura legală de achiziție a primelor trei sisteme de rachete „HIMARS” a fost finalizată în 26 februarie 2018, prin semnarea scrisorii de ofertă și acceptare (Letter of Offer and Acceptance – LOA) specifică Programului Foreign Military Sales – FMS.

Achiziționarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare - HIMARS.

Documentul prevede achiziţionarea a trei sisteme cu câte 18 instalaţii de lansare fiecare, incluzând, dar fără a se limita la acestea, muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare”, transmite MApN.

Ministerul Apărării precizează că sistemele de lansatoare multiple de rachete achiziționate de România pot acţiona independent sau integrat cu celelalte sisteme pentru îndeplinirea misiunilor. „Datorită caracterului de interoperabilitate, sistemele lansatoare multiple de rachete pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale".

XS
SM
MD
LG