Linkuri accesibilitate

Elena Udrea: Am finanțat campania electorală în 2009 cu peste 300000 €


România - Fostul ministrul Elena Udrea

Elena Udrea, fost ministru PDL al Dezvoltării şi Turismului, spune că a finanțat campania electorală din 2009 cu peste 300.000 de euro, potrivit declarației date luni în fața instanței care o judecă pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor în legătură cu finanţarea campaniei prezidenţialele din 2009.

Ea a spus că finanțarea a fost făcută din veniturile ei și ale fostului soț și că a fost printre puținii politicieni care au adus „bani personali” în campanie, spre deosebire de cei care „au plecat cu bani acasă”. Ea a negat exercitarea vreunei presiuni asupra reprezentanților societăților comerciale și spune că „erau foarte multe persoane” dispuse să se implice în finanțarea campaniei electorale.

„În ceea ce priveşte infracţiunea de spălare a banilor, a cărei săvârşire mi se impută, precizez faptul ca am finanţat personal campania electorală din anul 2009, alocând sume totalizând peste 300.000 de euro. Veniturile personale şi ale soţului aferente anului 2009 mi-au permis această finanţare. Cred că sunt printre puţinii politicieni care au adus bani personali la campania electorală şi nu au plecat cu bani acasă (...) În ceea ce priveşte sursele de finanţare, doresc să subliniez faptul că niciodată nu s-a discutat despre exercitarea vreunui fel de presiune asupra reprezentanţii societăţilor comerciale. Erau foarte multe persoane care doreau să se implice în finanţarea campaniei electorale", a explicat Udrea.

Elena Udrea a negat că i-ar fi cerut vreodată lui Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării, şi lui Ioan Silviu Wagner, fost director general al companiei Oil Terminal, să ceară bani de la persoane sau firme pentru finanţarea campaniei.

"Niciodată eu nu am solicitat lui Wagner sau lui Nastasia să ceară bani de la o anumită persoană sau de la o anumită societate. Este posibil să fi cerut sprijin pentru organizarea, în principal, a campaniei care viza referendumul, însă niciodată nu am cerut şi nu am sugerat să se recurgă la o astfel de măsură. De altfel, eu nu eram prezentă în fiecare zi în sediul de campanie, astfel că era posibil să se ia decizii şi în absenţa mea”, citată de Agerpres.

Pe 8 ianuarie, termen final în proces, avocații și procurorul își vor susține pledoariile finale.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată în vara anului 2017, alături de fiica fostului președinte, Ioana Băsescu, și de jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Ce spun procurorii

Elena Udrea, implicată în campania președintelui Traian Băsescu, pentru al doilea mandat la Cotroceni, a fost acuzată de procurorii anticorupție de două fapte de instigare la luare de mită și de cinci fapte de spălare a banilor. Ioana Băsescu, notar public, a fost acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. În același dosar sunt judecați Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.

Procurorii spun că în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009 au fost colectați bani proveniți din corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, folosiți pentru plata unor servicii prestate în campanie.

„Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă", arată DNA.

Elena Udrea a fost condamnată în alt dosar, privind organizarea ”Galei Bute”, dar executarea a fost anulată printr-o decizie a CCR privitoare la nelegalitatea completurilor care judecă fapte de corupție la Curtea Supremă.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG