Linkuri accesibilitate

Rusia acuză Turcia că a încălcat înțelegerea privind prizonierii de război


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, șeful cancaleriei prezidențial, ministrul de Interne și 5 comandanți care au apărat Azovstal în avionul cu care s-au întors din Turcia în Ucraina.

președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a adus acasă din Turcia cinci comandanți luați prizonieri de Rusia în timpul luptei brutale din orașul Mariupol, la începutul războiului, care a culminat cu o lungă și sângeroasă reținere la uzina siderurgică Azovstal.

Kremlinul a reacționat cu furie la anunțul lui Zelenski. Moscova spune că nu a fost informată de eliberarea comandanților și a susținut că această acțiune a încălcat un acord cu Ankara, conform căruia aceștia urmau să rămână în Turcia până la sfârșitul războiului.

În septembrie 2022, Ucraina a anunțat eliberarea a 215 dintre soldații săi în schimbul a zeci de prizonieri ruși și a unui politician pro-Moscova.

Ca parte a acordului și în cooperare cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, președintele ucrainean a declarat că cei cinci comandanți vor rămâne în Turcia „în deplină securitate și în condiții confortabile" până la sfârșitul războiului.

La întoarcerea sa la Kiev împreună cu bărbații, Zelenski nu a explicat imediat de ce li s-a permis să părăsească Turcia în acest moment.

„Ne întoarcem acasă din Turcia și ne aducem eroii acasă", a scris Zelenski pe Telegram.

„Soldații ucraineni Denys Prokopenko, Svyatoslav Palamar, Serhiy Volynsky, Oleh Khomenko, Denys Shleha. Ei vor fi în sfârșit alături de rudele lor. Glorie Ucrainei!"

Orașul Mariupol și uzina siderurgică Azovstal au fost scena unui lung asediu care s-a încheiat în mai 2022 și a lăsat Mariupolul în ruine înainte ca 2.500 de apărători ucraineni să se predea în cele din urmă

În urma anunțului lui Zelenskiy, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, citat de agenția de presă RIA, că returnarea comandanților nu este „nimic altceva decât o încălcare directă a termenilor acordurilor existente" de către guvernele ucrainean și turc.

Peskov a declarat că, potrivit termenilor schimbului de prizonieri, comandanții urmau să rămână în Turcia până la sfârșitul conflictului. El a adăugat că Moscova nu a fost informată de eliberarea lor.

Liderii turci nu au comentat imediat.

Separat, în ultimele ore petrecute în Turcia, Zelenski s-a întâlnit cu liderul spiritual al creștinilor ortodocși din lume, cu sediul la Istanbul, și a discutat despre punerea în aplicare a formulei de pace a Ucrainei și despre întoarcerea copiilor deportați de Rusia, a declarat biroul prezidențial al Ucrainei.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu a criticat în mod deschis invazia Rusiei în Ucraina. După invazie, Bartolomeu a declarat că Biserica Ortodoxă a Rusiei a împărțit responsabilitatea cu Kremlinul pentru conflictul din Ucraina.

„Patriarhia Ecumenică, în calitate de Biserică Mamă a tuturor ortodocșilor din Ucraina, este întotdeauna de partea lor", i-a spus Bartolomeu lui Zelenski.

”Vreau să doresc ca toți captivii și toți copiii care sunt acum departe de casele lor să se întoarcă", a adăugat el.

Pe 7 iulie, Zelenski s-a întâlnit cu Erdogan, care i-a spus că Ucraina merită să adere la NATO, dar a îndemnat-o și să intre în discuții de pace cu Moscova.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG