Linkuri accesibilitate

Elicopter prăbușit lângă Kiev. 18 morți, inclusiv ministrul de Interne ucrainean și trei copii. Ipotezele anchetatorilor


Imagine de la locul prăbușirii elicopterului miercuri dimineață, într-un oraș de lângă Kiev.

18 persoane, inclusiv ministrul de Interne al Ucrainei, dar și trei copii au murit miercuri după ce elicopterul în care se aflau oficialii s-a prăbușit într-o suburbie din afara Kievului, potrivit șefului poliției naționale.

Elicopterul s-a prăbușit lângă o creșă din orașul Brovarî, într-o zonă rezidențială aflată la periferia de nord-est a capitalei. Trei copii s-ar afla printre morți, iar 15 se află în spital.

Anchetatorii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au început ancheta și merg pe trei variante de lucru:

  • încălcarea regulilor de zbor;
  • defecțiune tehnică a elicopterului;
  • acțiuni deliberate pentru distrugerea vehiculului.

„Personalul SBU efectuează un complex de măsuri operative investigative pentru stabilirea tuturor legăturilor de cauzalitate și detalii ale tragediei. Potrivit informațiilor preliminare, cel puțin 16 persoane, inclusiv 3 copii, au fost ucise în tragedie. Conducerea și întreg personalul SBU exprimă sincere condoleanțe familiilor celor decedați”, transmite SBU, într-o postare făcută pe Facebook.

Ministrul de Interne al Ucrainei și alți oficiali au murit în urma prăbușirii unui elicopter lângă Kiev
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00

Primele informații nu oferă detalii despre cauza prăbușirii.

Potrivit BBC, ministrul Denis Monastirski era în elicopter cu alte opt persoane. Restul victimelor erau la sol. Au murit și adjunctul ministrului de Interne, Ievhen Ienin, și secretarul de stat Iuri Lubkovici.

Elicopterul, o donație din partea Franței, aparținea Serviciilor de Urgență ale Ucrainei.

Biroul președintelui a confirmat că Monastirski și personalul său ar fi fost în drum spre un punct fierbinte de pe front înainte să se prăbușească.

„Condoleanțele mele tuturor familiilor și prietenilor victimelor. Denis, Ievhen, Iuri, echipa Ministerului de Interne... adevărați patrioți ai Ucrainei. Odihnească-se în pace! Fie ca toți cei ai căror vieți au fost furate în această dimineață întunecată să se odihnească în pace!”, a transmis președintele Volodimir Zelenski într-o postare pe rețelele de socializare.

Elicopterul ar fi lovit grădinița în timpul prăbușirii.
Elicopterul ar fi lovit grădinița în timpul prăbușirii.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a transmis ucrainenilor că „plângem alături de voi”, iar reprezentantul extern al Uniunii Europene Josep Borrell le-a transmis răniților însănătoșire grabnică.

Mesaje de condoleanțe au apărut și de la alți lideri care l-au cunoscut personal pe Monastirski. Președintele Poloniei Andrzej Duda, ambasadoarea britanică la Kiev Melinda Simmons, și președinta Parlamentului European Roberta Metsola au postat cu toții mesaje pe rețelele de socializare.

Premierul Ucrainei a postat fotografii cu ministrul de Interne și cei doi colegi care și-au pierdut viața în această dimineață.

În urma accidentului a izbucnit un incendiu în apropierea grădiniței, iar copiii și personalul au fost mutați din clădire. Epava de la elicopter era vizibilă lângă o clădire în flăcări.

La momentul accidentului era întuneric și ceață, iar rapoartele inițiale sugerează că elicopterul a lovit grădinița înainte de a se prăbuși în apropierea unei clădiri rezidențiale.

Potrivit autorităților regionale, 29 de persoane au fost rănite, inclusiv 15 copii.

Imagine de la locul accidentului.
Imagine de la locul accidentului.
Locuitori din Brovarî privesc locul prăbușirii elicopterului în care e afla ministrul de Interne.
Locuitori din Brovarî privesc locul prăbușirii elicopterului în care e afla ministrul de Interne.
Ministrul de Interne Denis Monastirski (stânga) în septembrie 2022, la o conferință de presă despre prizonierii de război .
Ministrul de Interne Denis Monastirski (stânga) în septembrie 2022, la o conferință de presă despre prizonierii de război .

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG