Linkuri accesibilitate

Președintele iranian, Ebrahim Raisi, a murit într-un accident de elicopter


Elicopterul în care se afla președintele Iranului a aterizat forțat într-o regiune din nordul țării.
Elicopterul în care se afla președintele Iranului a aterizat forțat într-o regiune din nordul țării.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi și alți oficiali iranieni au murit în urma unui accident de elicopter în nordul țării, transmit Reuters, CNN și presa locală din Iran.

Actualizare ora 07:35

Reuters, CNN și presa iraniană transmit că președintele Iranului, Ebrahim Raisi, alături de ministrul de Externe și alți oficiali iranieni, au muri în urma unui accident de elicopter.

Mass-media iraniană a confirmat moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, și a ministrului de Externe Hossein Amir Abdollahian în urma unui accident de elicopter în provincia muntoasă Azerbaidjan de Est.

Mass-media de stat iraniană, Press TV, și agențiile de știri semi-oficiale Tasnim și Mehr au raportat că toți cei aflați la bord au fost uciși.

Reuters a raportat, de asemenea, moartea președintelui, citând un oficial de rang înalt.

„Președintele Raisi, ministrul de externe și toți pasagerii din elicopter au murit în accident”, a declarat oficialul pentru Reuters.

Actulizare ora 07:15

„Nu sunt supraviețuitori la locul prăbușirii elicopterului președintelui Raisi”, afirmă postul de televiziune CNN, prin urmare se prespune că președintele iranian și ministrul de Externe au decedat. În aparatul de zbor erau cei doi înalți oficiali și încă alte șapte persoane.

Imagini filmate cu drona de către Semiluna Roșie și difuzate de agenția de presă de stat FARS înfățișează rămășițele unui elicopter cu coadă alb cu albstru, pe un deal abrupt, împădurit. Deocamdată, nu exită niciun anunț oficial.

Reuters citează un oficial iranian al cărui nume nu îl face public, care spune că se teme că toți pasagerii elicopterului au murit.

Actualizare luni, 20 mai, ora 07:00

Televiziunea de stat iranaiană transmite că nu e „nici un semn de viață” la locul prăbușirii elicopeterului care îi transporta pe președintele Ebrahim Raisi și ceilați înalți oficiali. Nu au fost făcute publice alte detalii, scrieRFE/RL.

Echipele de salvare, a declarat Pir Hossein Kolivand, de la Semiluna Roșie iraniană, au văzut elicopterul căzut și se îndreaptă către locul accidentului. Situația, totuși, „nu e bună”.

Kolivand nu a oferit detalii, însă jurnaliștii de la Reuters au discutat cu un oficial iranian care spune că elicopterul a ars complet în timpul aterizării forțate.

Elicopterul în care se afla Raisi zbura către orașul Tabriz și a fost nevoit să facă o „aterizare forțată” lângă orașul Jolfa - sunt, însă, surse care spun că elicopterul s-ar fi prăbulit într-o zonă muntoasă, împădurită.

Elicopterul care l-a transportat pe președintele iranian Ebrahim Raisi la decolarea de la granița Iran-Azerbaijan, 19 mai 2024
Elicopterul care l-a transportat pe președintele iranian Ebrahim Raisi la decolarea de la granița Iran-Azerbaijan, 19 mai 2024

Actualizare ora 22:10

Operațiunea de căutare a elicopterului care a aterizat forțat în munții din nordul Iranului continuă. Ayatollakul Ali Khameini le-a transmis iranienilor „să nu fie îngrijorați”, țara va funcționa în continuare.

Agenția de știri a statului, IRNA, spune că mai mult de 40 de echipe de salvare-căutare sunt în zona în care se presupune că ar fi elicopterul. Echipele folosesc câini și drone. CNN transmite că 65 de echipe ar participa la căutare.

Președintele iranian, Ebrahim Raisi, se întorcea din zona de graniță a Iranului cu Azerbaijanul, unde a participat, împreună cu omologul său azer, Ilham Aliyev, la inaugurarea a două baraje. Aliyev a declarat că este „tulburat profund” de știre și că țara lui este gata să ofere asistență.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, citat de BBC, declară că SUA „urmăresc îndeaproape rapoartele privind aterizarea forțată”. Iar ministrul iranian al Internelor a spus că va fi nevoie de timp pentru a ajunge la locul incidentului, din cauza „vremii rele și a ceței din zonă”.

Guvernul iranian a transmis în cursul după amiezei de duminică, 19 mai, că elicopterul în chestiune era unul dintre cele trei din convoiul care zbura de la granița cu Azerbaijanul, scrie RFE/RL.

Două dintre cele trei elicoptere au aterizat în siguranță în orașul Tabriz, dar al treilea - cel care îi transporta pe președinte și alți oficiali - nu a ajuns în oraș. Căutările continuă și după lăsarea întunericului în zona muntoasă și împădurită în care ar fi aterizat forțat.

Actualizare ora 21:30

Salvatorii ar fi găsit elicopterul care s-a prăbușit cu președintele iranian Ebrahim Raisi, a informat televiziunea de stat iraniană, dumincă seară, citată de agenția de presă SRNA. Organizația umanitară Semiluna Roșie din Iran neagă însă informația difuzată de televiziunea de stat.

Oficialii iranieni au declarat că, anterior, contactaseră un pasager și un membru al echipajului.

Nu există încă informații despre starea lui Raisi, a ministrului de Externe, Hossein Amirabdolakhian, sau a altor pasageri din elicopter.

Între timp, Rusia, Turcia și Arabia Saudită s-au oferit să ajute Iranul în operațiunea de căutare și salvare, iar UE a declarat că a activat sistemul prin satelit Copernicus pentru a ajuta la căutarea elicopterului.

Semiluna Roșie din Iran (IRCS) ajută la localizarea elicopterului în care era președintele Ebrahim Raisi. prăbușit în nordul Iranului.
Semiluna Roșie din Iran (IRCS) ajută la localizarea elicopterului în care era președintele Ebrahim Raisi. prăbușit în nordul Iranului.

Actualizare ora 20:33

Salvatorii continuă căutarea elicopterului care îi transporta pe președintele iranian Ebrahim Raisi, ministrul de Externe, Hossein Amirabdollahian, și alți oficiali, după ce aparatul de zbor a dispărut într-o zonă muntoasă.

Căutarea este îngreunată de întuneric și ploaie, relatează un reporter al televiziunii de stat.

Zona în care se desfășoară căutările este inaccesibilă de pe șosea, forțând echipele de salvare să meargă pe jos, a spus el.

Între timp, îngrijorarea privind soarta celor nouă persoane de la bord, inclusiv pentru Raisi și Amirabdollahian, crește. La câteva ore după prăbușire, încă nu există informații despre starea lor, relatează agenția de presă germană DPA.

Țara vecină, Iraq, s-a oferit să sprijine Iranul cu oameni și mijloace în misiunea de căutare.

Iranul difuzează imagini cu salvatorii care caută elicopterul președintelui
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:16 0:00

Actualizare ora 19:20

Elicopterul în care se aflau președintele iranian, ministrul său de externe și alți oficiali s-a prăbușit în timp ce traversa o zonă muntoasă din nordul Iranului, în condiții de ceață, a declarat un oficial iranian pentru Reuters.

Oficialul a spus că viețile lui Ebrahim Raisi și ale ministrului de externe Hossein Amirabdollahian sunt „în pericol în urma prăbușirii elicopterului”.

„Suntem încă plini de speranță, dar informațiile care vin de la locul accidentului sunt foarte îngrijorătoare”, a spus oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.

Vremea rea complică eforturile de salvare, a informat agenția de știri de stat IRNA. Șeful de stat major al armatei iraniene a ordonat ca toate resursele armatei și ale Gărzii Revoluționare de elită să fie folosite în operațiunile de căutare și salvare.

Actualizare ora 17:40

Echipele de salvatori încearcă să ajungă la locul incidentului. Televiziunea de stat a difuzat imagini cu SUV-uri care grăbesc printr-o zonă împădurită.

Un elicopter de salvare a încercat să ajungă în zona în care autoritățile cred că se afla aparatul de zbor al lui Raisi, dar nu a putut ateriza din cauza ceaței puternice, a declarat pentru IRNA purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgență, Babak Yektaparast.

Echipe de salvare pe teren în Varzaqan, provincia Azerbaidjanul de Est din Iran.
Echipe de salvare pe teren în Varzaqan, provincia Azerbaidjanul de Est din Iran.

Actualizare ora 17:33

Televiziunea de stat din Iran a difuzat duminică rugăciuni pentru siguranța președintele iranian Ebrahim Raisi, după ce acesta a fost implicat într-un incident cu elicopterul.

Accidentul s-a petrecut în zona de pădure montană din Dizmar, lângă orașul Varzaghan, potrivit agenției oficiale de presă IRNA.

Actualizare ora 17:00

Un oficial guvernamental iranian a folosit cuvântul „accident” pentru a descrie incidentul, dar a spus pentru un ziar local că încă nu a ajuns nimeni la fața locului.

În elicopter cu președintele Raisi mai erau ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian, guvernatorul provinciei iraniene Azerbaidjanul de Est, și alți oficiali, a informat agenția de presă de stat iraniană, IRNA.

„Stimatul președinte și alți oficiali se întorceau la bordul unor elicoptere, iar unul dintre elicoptere a fost forțat să aterizeze din cauza vremii urâte și a ceții”, a declarat ministrul de interne, Ahmad Vahidi. „Echipele de salvatori sunt pe drum spre regiune, dar din cauza vremii proaste și a ceții, ar putea dura timp până ajung la elicopter.”

„Zona este destul de îndepărtată și muntoasă. Așteptăm ca echipele de salvare să ajungă la locul de aterizare și să ne dea mai multe informații”, a mai spus ministrul de interne.

Au fost ploi abundente în zonă, relatează IRNA.

Actualizare ora 16:48

Unul dintre elicopterele dintr-un convoi care îl transporta pe președintele Iranului Ebrahim Raisi a avut o aterizare forțată, a confirmat ministrul de Interne al țării, Ahmed Vahidi, la televiziunea de stat, adăugând că echipele de salvare sunt îngreunate de condițiile meteorologice dificile.

Actualizare ora 16:23

Un elicopter din convoiul președintelui iranian Ebrahim Raisi a fost implicat duminică într-un „accident”, a informat presa de stat, fără a preciza dacă președintele se afla la bord.

„Unele rapoarte neconfirmate spun că elicopterul care îl transporta pe președintele Raisi a avut un accident în provincia Azerbaidjan de Est”, a declarat televiziunea de stat adăugând că eforturile de salvare sunt în curs.

Știrea inițială

Un elicopter care l-ar fi transportat pe președintele iranian Ebrahim Raisi a„aterizat forțat”, duminică, a informat televiziunea de stat iraniană, fără a da imediat detalii, relatează AP.

Raisi se întorcea de la granița cu Azerbaidjan, unde mersese duminică dimineață pentru a inaugura un baraj pe râul Aras, împreună cu președintele acestei țări, Ilham Aliyev. Televiziunea de stat a descris zona incidentului ca fiind în apropiere de Jolfa, un oraș la aproximativ 600 de kilometri nord-vest de capitala iraniană, Teheran.

Iranul folosește mai multe tipuri de elicoptere în misiuni oficiale, dar sancțiunile internaționale îngreunează obținerea de piese de shcimb pentru ele. Flota sa aeriană militară datează în mare măsură înainte de Revoluția Islamică din 1979.

Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, este văzut ca un protejat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, iar unii analiști au sugerat că l-ar putea înlocui pe liderul în vârstă de 85 de ani după moartea sa sau demisia din funcție.

Știre în curs de actualizare

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG