Linkuri accesibilitate

Eliminarea pensiilor speciale, votată în unanimitate. Legea poate să pice la CCR. Contraofensiva PSD: dublarea alocațiilor


Adrian Solomon (PSD) președintele Comisiei de muncă din Camera Deputaților
Adrian Solomon (PSD) președintele Comisiei de muncă din Camera Deputaților

Deputații din Comisia de Muncă au eliminat toate pensiile speciale cu excepția celor ale militarilor și polițiștilor. USR a declarat că PSD a jucat la cacealma, deoarece legea o să fie declarată neconstituțională. 

Proiectele USR și PNL privind eliminarea pensiilor speciale au fost discutate în paralel. Au fost abrogate cu unanimitate de voturi pensiile magistraților, judecătorilor Curții Constituționale, parlamentarilor, aleșilor locali, ale foștilor președinți, ale personalului consular și personalului diplomatic. De asemenea, au fost eliminate pensiile speciale pentru Avocatul Poporului, dar și pentru cei de la Curtea de Conturi.

“Ne-am răzgândit și vrem să votăm”, a fost mesajul lui Adrian Solomon (PSD), președintele Comisiei de muncă, exact cel care făcuse săptămâna trecută o pledoarie în favoarea pensiilor speciale. Conducerea social-democraților a decis să-și schimbe poziția față de acest subiect, mizând probabil să dea o lovitură de imagine, dar și pe faptul că legea va fi declarată neconstituțională.

Reprezentantul Ministerului Justiției a spus că nu susține abrogarea pensiilor speciale pentru magistrați, dar secretarul de stat de la ministerul pentru Relația cu Parlamentul, Nini Săpunaru, a contrazis-o pe Lidia Barac, precizând că Guvernul susține eliminarea pensiilor speciale și nu se dorește amânarea acestui subiect.

În momentul votului privind pensiile magistraților, Florin Iordache a ieșit din sală, soția fiind beneficiară a unei astfel de pensii.

“Cum să taie Iordache pensia doamnei”, a fost replica deputatului PNL, Florin Roman, la adresa lui Florin Iordache.

PSD a propus tăierea „pensiilor speciale” pentru sportivi și artiști

PSD, prin Adrian Solomon, a depus un amendament pentru ca și rentele viagere ale sportivilor, dar și drepturile artiștilor și cele ale reprezentanților Academiei Române să fie eliminate. Intenția lui Solomon a fost de a-i obliga pe cei de la PNL și USR să voteze împotriva Raportului privind eliminarea pensiilor speciale.

„Toate sunt indemnizații speciale, ați deschis cutia Pandorei să văd cum o închideți”, a spus Solomon.

„Sportivii au indemnizații de mizerie, nu se compară cu pensiile speciale”, a susținut secretarul de stat, Nini Săpunaru.

Surse din PSD au declarat că Adrian Solomon nu avea mandat din partea conducerii social-democrate pentru a introduce un astfel de amendament.

Acesta a precizat că deși azi, în Comisie, a dat un vot favorabil Raportului favorabil, mâine, în plen, va vota împotriva legii care elimină pensile speciale.

„Ori toți suntem speciali ori niciunul nu e special. Ați spus că niciunul. Iată, toți aceștia erau cei care beneficiau de indemnizații suplimentare. Le tăiem pe toate, nu există oameni speciali. Voi ați spus-o: USR și PNL. Vă rog frumos, oricât ați încerca să vă trageți pe turta voastră niște simpatii, sunt inutile. De la magistrați până la ultimul beneficiar de astfel de legi speciale vor trebui să suporte votul dumneavoastră din plen. Eu în plen nu voi vota, dar nu puteam aici, ca și diriguitor al domeniului, să nu vă pun în față oglinda și să vă arăt lumii cum sunteți. Ăștia sunteți. Nu vă trebuie nici sportivi care să aibă din partea statului și a poporului român respectul cuvenit până își închid ochii, nu vă trebuie nici artiști, nu vă trebuie nici membri ai ansamblurilor folclorice, nu vă trebuie nici ziariști. Nu toți au fost plătiți ca Rareș Bogdan în țara asta, au mai fost oameni care au fost plătiți și cu salariul minim la reviste de județ, municipale, la posturi de radio prin țară care acum sunt muritori de foame”, a spus Solomon.

Deși a votat pentru tăierea pensiilor speciale, Solomon s-a lansat în atacuri la adresa lui Rareș Bogdan și a Moncăi Macovei, o ”individă” care are o ”pensie specială de la Parlamentul European, plătită tot de români”.

Până atunci sunteți numai niște gargaragii, ca să nu vă fac ipocriți”, a încheiat furtunos Adrian Solomon (PSD).

USR: PSD a mers la cacealma, legea va pica la CCR

Parlamentarii au votat eliminarea pensiilor speciale deși au recunoscut că legea poate avea probleme la Curtea Constituțională. Spre exemplu, există decizii CCR privind dreptul magistraților și a judecătorilor CCR de a avea pensie specială. Totodată, există decizii în instanță privind pensiile speciale ale grefierilor, dar și cele ale personalului diplomatic. În aceste condiții, există șanse foarte mari ca anumite prevederi ale legii să nu treacă de controlul de constituționalitate.

Florin Roman a declarat că PNL nu va contesta legea la CCR și că nu există până acum decât o decizie în ceea ce privește pensiile speciale ale judecătorilor Curții Constituționale.

Cristian Seidler, USR, a spus că PSD a mers la cacealma, deoarece eliminarea pensiilor magistraților este neconstituțională. ”PSD a făcut în mod ipocrit o lege care să fie atacată la CCR, ne-a și spus acest lucru", a subliniat deputatul USR.

Contraofensiva PSD: dublarea alocațiilor

Social-democrații au propus dublarea alocațiilor pentru copii, ea urmând să ajungă la 300 de lei pentru copiii de peste doi ani și la 600 de lei pentru cei sub doi ani. Amendamentul a venit tot din partea lui Adrian Solomon. El nu a putut spune care este impactul bugetar, dar a admis că a copiat gestul PNL de anul trecut, când Robert Sighiartău a propus dublarea alocațiilor pentru copii. Amendamentul PSD a trecut de Comisia de Muncă.

Un alt amendament introdus în Comisia de Muncă de cei de la PSD s-a legat de dublarea voucherelor de grădiniță pentru copiii defavorizați. Acesta a fost majorat de la 50 de lei lunar la 100 de lei. Și acesta a fost votat și va intra mâine la votul final din Camera Deputaților.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG