Linkuri accesibilitate

Elveția a interzis prin referendum burka în spațiile publice


Femeie îmbrăcată cu burka

Elveţia se alătură Franţei, Austriei, Bulgariei, Belgiei şi Danemarcei intezicând burka în spațiile publice. Rezultatul referendumului a fost unul strâns, 51,21% din voturi şi o majoritate a cantoanelor.

Textul nu evocă nici burka – veşmânt din pânză care coboară din cap până în picioare, prevăzut cu o fantă în dreptul ochilor – şi nici niqab-ul -un veşmânt care acoperă integral corpul şi faţa cu excepţia ochilor, dar afişele campaniei pentru referendum nu lasă loc îndoielilor asupra obiectivului acestuia.

"Stop islamismului radical” sau "Stop extremismului" prezintă femei cu niqab, au fost sloganele de campanie ale susținătorilor interdicției.

Textul a fost propus de partidul de dreapta UDC.

Adversarii măsurii o consideră xenofobă, sexistă și islamofobă, poziția fiind susținută de numeroase organizații feminist.


"Pe lângă faptul că este inutilă, propunerea este rasistă și sexistă, considerăm că în 2021, în calitate de feministe, nu este acceptabil ca în Constituția elvețiană să existe un articol care să interzică o ținută pentru femei, indiferent de această ținută", spune Ines El Shikh, purtătoare de cuvânt a unei mișcări feministe musulmane, potrivit AFP.

Noi ne bucurăm. Nu vrem să existe un islam radical în ţara noastră”, a afirmat preşedintele UDC din Elveţia, Marco Chiesa, la canalul Blick.tv, precizînd însă că ținta nu sunt musulmanii și că nu sunt puse în discuție practicile lor religioase.

De acum înainte va fi interzisă acoperirea complete a feței în public – ceea ce este valabil de asemenea şi pentru manifestanţii cu cagule – dar sunt prevăzute şi excepţii, ca pentru lăcaşele de cult de exemplu.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG