Linkuri accesibilitate

Elveția adoptă o lege împotriva spionilor ruși înaintea summitului de pace pentru Ucraina


Unii deputați elvețieni susțin că țara lor a devenit „un magnet” pentru spioni, urmare a neutralității și prezenței unui număr mare de organizații internaționale pe teritoriul Elveției.
Unii deputați elvețieni susțin că țara lor a devenit „un magnet” pentru spioni, urmare a neutralității și prezenței unui număr mare de organizații internaționale pe teritoriul Elveției.

Parlamentarii elvețieni au adoptat o lege care facilitează expulzarea spionilor, fiind vizați în special cei ruși. Decizia vine în condițiile în care, la mijlocul lunii iunie, Elveția va găzdui un summit dedicat identificării unei soluții pentru încheierea războiului din Ucraina.

Adoptat cu 32 de voturi „pentru” și 9 „contra” în Camera superioară a Parlamentului elvețian, proiectul de lege numit „expulzarea sistematică a spionilor ruși și a celor străini”, a fost susținut inclusiv de președinta Confederației, Viola Amherd. Într-o adresare către deputați, ea a spus că legea este necesară pentru ca țările lumii „să simtă reacția Elveției la violarea securității sale”.

Amherd a mai afirmat că guvernul intenționează să expulzeze ofițerii serviciilor speciale ale căror activități afectează securitatea Elveției sau rolul ei ca țară gazdă, menționând însă că legea nu va duce la o expulzare automată, scrie Reuters.

Una din susținătoarele acestui proiect de lege, deputata social-democrată Franziska Roth, a spus că neutralitatea Elveției a fost „un magnet” pentru spioni, în special grație numărului mare de organizații internaționale prezente în țară. Ea susține că Elveția trebuie să arate „toleranță zero” față de spionaj, iar noua legislație ar trebui să consolideze mecanismele de control și expulzare a spionilor.

Elveția urmează să găzduiască pe 15 - 16 iunie un summit în apropierea orașului Lucerna, prin care speră să deschidă calea unui viitor proces de pace care să pună capăt invaziei Rusiei în Ucraina. Până în prezent, Rusia nu a fost invitată. Elveția justifica această omisiune prin faptul că Moscova a spus în mod repetat că nu e interesată să participe.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelensk, l-a acuzat pe omologul său rus, Vladimir Putin, că ar încerca „să deraieze” summitul de pace din Elveția, potrivit AP.

„Putin este foarte speriat de acest summit de pace. El a încercat să împiedice organizarea lui și continuă să facă acest lucru”, a spus Zelenski.

În condițiile în care nu este limpede cine va reprezenta SUA, liderul ucrainean a mai spus tot marți că o eventuală absență a președintelui Joe Biden ar echivala cu „aplauze în picioare pentru Vladimir Putin”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG