Linkuri accesibilitate

Elveția, condamnată la CEDO după ce a obligat o jurnalistă să-și dezvăluie sursele


Sediul Curții Europene a Drepturilor Omului - Strasbourg, Franța

Elveția a fost condamnată marți de Curtea Europeană a Drepturilor Omului după ce justiția elvețiană a obligat o ziaristă să îşi dezvăluie sursele, în cadrul unei anchete penale privind traficul de droguri, transmite AFP.

Nina Jecker a publicat în 2012 un articol într-un ziar din Basel, în care descria activitatea unui distribuitor de canabis şi haşiş pe care l-a vizitat acasă. După publicarea articolului său, justiția elvețiană a deschis o anchetă penală iar jurnalista a fost chemată ca martor, numai că ea a refuzat să depună mărturie.

Dacă în primă instanță tribunalul cantonal i-a dat dreptate, cel federal i-a interzis să îşi protejeze sursele pentru ca autorul infracțiunii să poată fi identificat, pe motiv că interesul public prevalează în fața celui privat, al jurnalistei.

CEDO i-a dat dreptate jurnalistei și a decis în unanimitate că poziţia justiţiei elveţiene încalcă articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, referitor la libertatea de exprimare.

Magistraţii de la Strasbourg spun că doar „un imperativ preponderent de interes public” ar fi justificat constrângerea jurnalistei, dar că în cazul Ninei Jecker nu a fost cazul. Ea nu a cerut și despăgubiri, așa că CEDO nu a condamnat Elveţia și la plata vreunei sume.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG