Linkuri accesibilitate

EMA confirmă legătura între tromboze și vaccinul Johnson&Johnson


Cheagurile de sânge pe care le poate provoca vaccinul Johnson&Johnson ar trebui incluse în prospect, spune Agenția Europeană a Medicamentului.
Cheagurile de sânge pe care le poate provoca vaccinul Johnson&Johnson ar trebui incluse în prospect, spune Agenția Europeană a Medicamentului.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat marți că există potențiale legături între cazuri de tromboze și vaccinul Johnson & Johnson, dar spune că beneficiile depășesc riscurile.

O primă tranșă de 60.000 de doze Johnson&Johnson a sosit săptămâna trecută în România, dar autoritățile au decis să nu le folosească până la anunțarea unei concluzii a EMA. Potrivit Agenției Europene, principala consecință a anunțului de marți ar trebui să fie adăugarea la informațiile despre produs a unui avertisment legat de apariția, în cazuri rare, a unor cheaguri de sânge neobișnuite. Acestea ar trebui descrise drept efecte secundare foarte rare ale vaccinului.

Și vaccinul AstraZeneca a trecut printr-un proces similar, tot în urma apariției unor cheaguri de sânge. Cele două vaccinuri sunt produse prin tehnologii similare și funcționează în moduri asemănătoare.

În Statele Unite, autoritățile sanitare au decis suspendarea vaccinării cu vaccinul Johnson & Johnson săptămâna trecută după ce au fost semnalate câteva cazuri de apariție a unor cheaguri de sânge rare, iar o femeie de 45 de ani a murit în urma unei tromboze a sinusului venos cerebral (cerebral venous sinus thrombosis - CVST).

Specialiștii americani continuă investigația cu privire la efectele acestui vaccin.

Deoarece acest vaccin se administrează într-o singură doză și nu are nevoie de condiţii speciale de depozitare, autoritățile române urmau să îl folosească pentru vaccinarea din cabinetele medicilor de familie, dar și în centre mobile care ar urma să ajungă în satele fără dispensar sau medic de familie.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG