Linkuri accesibilitate

Macron dizolvă parlamentul după victoria extremei drepte la europene


 Macron anunță dizolvarea Parlamentului după ce alianța de la guvernare a fost învinsă de Le Pen în europarlamentare.
Macron anunță dizolvarea Parlamentului după ce alianța de la guvernare a fost învinsă de Le Pen în europarlamentare.

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat duminică seară dizolvarea Adunării Naţionale după ce alianţa de la guvernare a fost învinsă în alegerile europarlamentare de Rassemblement National (RN), partidul lui Marine Le Pen.

„Nu voi putea să continui ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat", a declarat preşedintele francez după anunţarea rezultatelor sondajelor la urne.

„Am decis să vă redau prin vot posibilitatea de a vă alege viitorul parlamentar. Prin urmare, dizolv Adunarea Naţională în această seară", a anunţat el, adresându-se francezilor într-o alocuţiune televizată.

Alegerile vor avea loc pe 30 iunie pentru primul tur şi pe 7 iulie pentru al doilea tur, a precizat preşedintele francez.

„Aceasta este o decizie serioasă şi cu greutate. Dar, mai presus de toate, este un act de încredere", a mai spus Emmanuel Macron.

El a spus că rezultatele sondajelor de la urne nu sunt bune pentru „partidele care apără Europa” și că „este momentul unor clarificări esenţiale (...) Am auzit mesajul vostru, preocupările voastre şi nu le voi lăsa fără răspuns", a spus Emmanuel Macron.

Peste 49 de milioane de francezi au fost chemaţi duminică la vot pentru a-şi alege europarlamentarii, la capătul unei campanii dominate de Rassemblement National.

La ora locală 20.00, a fost anunţat un exit-poll care arăta că Jordan Bardella, principalul candidat al RN, se afla pe primul loc, cu 32% din voturi, cu mult în faţa lui Valérie Hayer - cap de listă la Renaissance (14,9%) şi Raphaël Glucksmann, principalul candidat al Partidului Sociaist (14,2%).

Încurajat de victoria sa răsunătoare, tânărul Jordan Bardella i-a cerut „solemn" lui Emmanuel Macron să dizolve Adunarea Națională și să organizeze noi alegeri.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG