Linkuri accesibilitate

Emmanuel Macron cere mediere internațională în conflictul din Belarus


Emmanuel Macron

Emmanuel Macron s-a întâlnit marți dimineață cu liderul opoziției de la Belarus, Svetlana Țihanovskaia, în timpul vizitei președintelui francez în Lituania, anunță Reuters.

Opozanta belarusă vrea să discute despre o mediere internațională în conflictul politic din Belarus generat de scrutinul prezidențial din 9 august denunțat de opoziție și statele occidentale drept viciat. Ea a părăsit Belarusul după alegeri și se află în exil în Lituania.

Țihanovskaia a afirmat, într-un interviu pentru AFP, că Belarusul are mare nevoie de un dialog între guvern și opoziție pentru „a nu mai fi vărsare de sânge".

Înainte de întâlnirea cu Țihanovskaia, Emmanuel Macron a insistat că Europa trebuie să colaboreze cu Rusia pentru a fi pace în Europa.

El a cerut Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa (OSCE) să medieze în Belarus și a promis că Parisul „va face tot ce poate să asigure că medierea va fi implementată".

Președintele francez a declarat că Vladimir Putin și-a exprima acordul și susținerea pentru inițiativa sa.

În ultimul an, Emmanuel Macron a încercat în repetate rânduri să reducă lipsa de încredere între Vest și Moscova, dar eforturile sale nu au fost bine primite de alte state membre UE. Mai mulți șefi de stat i-au cerut să își regândească poziția după episodul otrăvirii lui Alexei Navalnîi.

Statele vestice nu îl recunosc pe Aleksandr Lukașenko drept președinte al Belarusului și i-au cerut să transfere pașnic puterea.

Liderii opoziției din Belarus, inclusiv Țihanovskaia, au format un consiliu de coordonare care să faciliteze transferul de putere, dar Lukașenko a respins orice dialog cu opoziția, ba mai mult membrii acestui consiliu au fost arestați sau expulzați cu forța.

Autoritățile belaruse au răspuns la protestele zilnice care au loc din 9 august cu arestări, violență și chiar acte de tortură asupra celor reținuți. Doar la protestul de duminică, 27 septembrie, au fost arestați 350 de persoane.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG