Linkuri accesibilitate

Erdogan acuzat de trădare. Reacții după anularea alegerilor din Istanbul


Suporterii opoziției bucurându-se la anunțarea victoriei lui Ekrem Imamoglu pe 17 Aprilie 2019
Suporterii opoziției bucurându-se la anunțarea victoriei lui Ekrem Imamoglu pe 17 Aprilie 2019

Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, fruntaș al partidului kemalist, a calificat luni seara drept "o trădare" decizia autorităţilor electorale de a anula scrutinul din 31 martie în urma căruia a fost ales în funcţie

Consiliul Electoral Suprem din Turcia a decis luni repetarea alegerilor locale de la Istanbul , după ce a admis un apel făcut de Partidul Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), al preşedintelui ţării, Recep Tayyip Erdogan,

„Cei care iau decizii în această ţară pot trăda” a declarat câștigătorul scrutinului local din Istanbul: „nu vom renunţa niciodată, păstraţi speranţa", i-a îndemnat Imamoglu pe simpatizanții săi după anunţul Consiliului Suprem electoral (YSK) de anulare a votului şi organizare de noi alegeri municipale la Istanbul pe data de 23 iunie.

Ekrem Imamoglu, candidat din partea formațiunii de opoziție Partidul Republican al Poporului a declarat, potrivit agenției DPA, citată de Agerpres, că s-au făcut presiuni asupra Consiliului Suprem Electoral

Într-un discurs mobilizant, adresat susţinătorilor săi, primarul Istanbulului i-a îndemnat pe aceştia "să îşi şteargă lacrimile" pentru că "veţi vedea, vom câştiga împreună".

Mii de persoane adunate pentru a-l asculta au cerut autorităţilor electorale să demisioneze scandând sloganuri în care cereau "dreptate".

Decizia anulării scrutinului a fost luată după ce AKP, partidul conservator islamic al preşedintelui Erodgan, a depus mai multe contestaţii în care a acuzat "nereguli masive" la votul din 31 martie de la Istanbul.

Ekrem Imamoglu a câştigat în faţa contra-candidatului său, fostul premier Binali Yildirim, candidat din partea AKP, cu o diferenţă uşor sub 13.000 de voturi.

Preşedintele turc Recep Erdogan nu poatea ccepta pierderea Istanbulului, centru economic şi simbol al Turciei. După ce candidatul opoziţei, Ekrem Imamoglu, a fost declarat învingător în urma alegerilor din 31 martie, zilele trecute autorităţile turce au stabilit legături între o „organizaţie teroristă“ şi responsabili ai unor birouri de vot care au participat la scrutinul municipal de la Istanbul, câştigat de opoziţie, potrivit AFP. Astfel apare din nou în poveste pastorul Gulen

Conform Agenției turce, Anadolu, anchetatorii ar fi stabilit că 43 dintre membrii acestei „rețele teroriste” ar fi avut contacte cu reţeaua predicatorului Fethullah Gülen, ţinta predilectă a lui Erdogan, care l-a acuzat că a de „lovitură de stat” din iulie 2016.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG