Linkuri accesibilitate

Erdogan confirmă că a testat sistemele de apărare S-400 cumpărate de la ruși


Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat vineri că Turcia a testat sistemele de apărare antiaeriană S-400 pe care le-a cumpărat de la Rusia și a declarat că obiecțiile SUA cu privire la această problemă nu contează, transmite Reuters.

Washingtonul spune că achiziționarea de către Ankara a sistemelor rusești compromite apărarea NATO și a amenințat cu sancțiuni. Un test cu S-400 de săptămâna trecută a determinat un răspuns furios din partea Departamentului de Stat al SUA și a Pentagonului, arată publicația citată.

„Am făcut (teste) și vom mai face. Poziția Statelor Unite nu ne îngrijorează absolut deloc. Dacă nu testăm aceste capabilități pe care le avem, atunci ce să facem cu ele?”, le-a declarat Erdogan reporterilor.

Cei doi aliați ai NATO sunt de mult în dezacord cu privire la S-400, iar Washingtonul a reacționat anul trecut prin suspendarea Turciei din programul său de avioane F-35. Oficialii turci au declarat că sistemele nu vor fi integrate în infrastructura de apărare a NATO.

Turcia a semnat acordul S-400 cu Rusia în 2017. Livrarea primelor patru baterii de rachete, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, a început în iulie anul trecut.

Erdogan a declarat că Turcia va continua să testeze echipamente militare, inclusiv arme ușoare, medii și grele, inclusiv multe cumpărate din Statele Unite.

„Se pare că domnii (din SUA - n.r.) sunt deranjați în mod deosebit de faptul că această armă aparține Rusiei. Suntem hotărâți, continuăm pe drumul nostru ca întotdeauna", a spus el.

XS
SM
MD
LG