Linkuri accesibilitate

Pentagonul a supraestimat ajutorul militar acordat Ucrainei cu peste 6 miliarde de dolari


Armata ucraineană trage cu un obuzier american M777 în apropierea liniei de front din regiunea Donețk, 6 iunie 2022.

Pentagonul a anunțat marți că eroarea contabilă în legătură cu ajutorul militar acordat Ucrainei, dezvăluită luna trecută, este mult mai mare decât estimările inițiale.

Eroarea contabilă dezvăluită luna trecută a fost semnificativ mai mare decât cea anunțată atunci, iar ajutorul acordat Ucrainei a fost supraevaluat cu 6,2 miliarde de dolari în loc de 3 miliarde de dolari.

Eroarea contabilă a fost descoperită pe măsură ce situația a fost cercetată mai amănunțit și au fost clarificate protocoalele de evaluare a echipamentelor, a declarat Sabrina Singh, adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, citată de Reuters.

Cele 6,2 miliarde de dolari se împart în 3,6 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2023 și 2,6 miliarde de dolari pentru anul fiscal 2022.

Oficialii americani au explicat că eroarea a venit de la presupunerea greșită că, atunci când au fost efectuate unele transferuri de arme, a fost contabilizată valoarea înlocuirii armei în loc de valoarea armei propriu-zise.

Deoarece armamentul nou costă mai mult decât cel vechi, acest proces a dus la creșterea costului fiecărui nou pachet de ajutor și, prin urmare, a dus ideea că o mai mare parte din finanțare a fost utilizată.

„Într-un număr semnificativ de cazuri, au fost folosit costurile de înlocuire și nu valoarea contabilă netă, supraestimând astfel valoarea echipamentelor extrase din stocurile americane și furnizate Ucrainei”, a precizat Singh.

Potrivit Pentagonului, erorile nu au avut impact asupra mărimii pachetului de sprijin militar acordat Kievului.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG