Linkuri accesibilitate

Escaladarea conflictului India-Pakistan: cine a depășit linia roșie


Soldați indieni privind elicopterul căzut la Budgam district, pe 27 februarie 2019

Conflictul ia amploare după ce ieri fost primul atac aerian peste Linia de Control care reprezintă granița în Kashmir între cele două țări vecine de la războiul lor din 1971.

Pakistanul și India declară că și-au doborât reciproc aeronavele militare, într-o escaladare accentuată a conflictului între cele două puteri nucleare. Armata pakistaneză a precizat astăzi că a doborât două aparate de zbor indiene intrate în spațiul său aerian și a capturat doi piloți în partea controlată de Pakistan a regiunii disputate, Kashmir. India a confirmat pierderea unui avion și a unui pilot, care a încercat să contracareze o incursiune pakistaneză în spațiul aerian indian, spunând că a doborât la rândul său un aparat pakistanez.

Pakistanul și-a închis spațiul aerian pentru zborurile comerciale, iar în India au fost închise aeroporturile și o mare parte a spațiului aerian la nord de capitala New Delhi. Escaladarea situației are loc la o zi după ce aviația indiană a efectuat lovituri aeriene în nord-estul Pakistanului, spunând că a atacat o tabără de antrenament a militanților.

Acesta a fost primul atac aerian peste Linia de Control care reprezintă granița în Kashmir între cele două țări vecine de la războiul lor din 1971. Tensiunile au izbucnit la mijlocul lunii, când cel puțin 41 de militari indieni au fost uciși într-un atac sinucigaș cu bombă în Kashmir.

XS
SM
MD
LG