Linkuri accesibilitate

Eurobarometru: 92% dintre români spun că știu ce presupune noțiunea de „cetățean al UE”


Imagine a sediului Comisiei Europene de la Bruxelles

Un Eurobarometru pe tema „Cetățenia UE și democrația”, dat publicității joi de Comisia Europeană, arată că 92 % dintre români cunosc noțiunea de „cetățean al Uniunii Europene”, chiar peste media europeană, de 91%.

Familiarizarea cetățenilor cu această noțiune s-a aflat în creștere constantă din 2015, când a înregistrat 87 %, ajungând în prezent la cel mai ridicat nivel din 2007.

În plus, 83% dintre respondenții români consideră că libertatea de circulație în cadrul UE aduce beneficii generale economiei, comparativ cu o medie europeană de 84%.

Fișa informativă pentru România, aici

Majoritatea europenilor sunt bine informați cu privire la drepturile lor electorale – la nivel național și european.

Tot joi, Comisia Europeană lansează și o consultare publică despre drepturile care decurg din statutul de cetățean al UE.

Principalele concluzii ale sondajului pe tema „Cetățenia UE și democrația”

  1. Un nivel ridicat de sensibilizare cu privire la drepturile legate de cetățenia UE

Potrivit sondajului, mai mult de șase europeni din zece (65 %) cunosc noțiunea de „cetățenie a Uniunii” și știu ce presupune, în timp ce aproape unul din trei (26 %) a auzit despre ea.

Cetățenii sunt sensibilizați îndeosebi în legătură cu:

Deși procentul europenilor care știu ce au de făcut în cazul în care drepturile lor de cetățeni ai UE nu sunt respectate crește constant, numai 37 % dintre europeni consideră că sunt bine informați, ceea ce reprezintă o creștere cu 11 procente față de proporția de 26 % înregistrată în 2015.

În fine, 92 % dintre respondenți au declarat că dacă s-ar afla într-un stat din afara UE în care țara lor nu dispune de consulat sau ambasadă și ar avea nevoie de ajutor ar solicita sprijin din partea unei delegații UE.

  1. Avantaje generale ale liberei circulații în UE

Atunci când au fost întrebați cu privire la libera circulație, 84 % dintre respondenți au declarat că sunt de părere că economia țării lor beneficiază, în general, de pe urma liberei circulații a cetățenilor UE în Uniunea Europeană. Proporția acestora a crescut cu 13 procente față de 2015, an în care 71 % dintre cetățeni recunoșteau avantajele oferite de libera circulație. Sondajul Eurobarometru a fost realizat înainte de introducerea, în majoritatea statelor membre, a măsurilor de izolare în contextul pandemiei de COVID-19.

  1. Buna cunoaștere a drepturilor electorale europene

Sondajul Eurobarometru a inclus și o serie de întrebări despre drepturile electorale ale cetățenilor UE.

Puțin peste șapte din zece respondenți (71 %) știu că un cetățean european care locuiește într-o altă țară UE decât țara sa de origine are dreptul de a vota sau de a candida la alegerile pentru Parlamentul European. Atunci când au fost întrebați despre alegerile pentru Parlamentul European din 2019, marea majoritate a respondenților au declarat că ar fi fost mai dispuși să voteze dacă ar fi avut la dispoziție informații mai multe sau mai clare cu privire la alegeri în general și la impactul UE asupra vieții de zi cu zi în particular.

Consultare publică privind cetățenia UE

Tot astăzi, Comisia Europeană lansează și o consultare publică despre drepturile care decurg din statutul de cetățean al UE.

Scopul acesteia este de a colecta informații, experiențe și opinii cu privire la drepturile legate de cetățenia UE, care vor fi incluse în următorul raport privind cetățenia UE.

Având în vedere pandemia de COVID-19, consultarea include și întrebări despre impactul măsurilor de urgență asupra drepturilor legate de cetățenia UE. Toți cetățenii și toate organizațiile pot contribui la această consultare până la 1 octombrie 2020.

Următoarele etape

Răspunsurile la Eurobarometrul pe tema „Cetățenia UE și democrația”, la consultarea publică lansată astăzi și la o consultare mai amplă a părților interesate (care urmează să fie inițiată în a doua jumătate a anului 2020) vor contribui la elaborarea următorului raport privind cetățenia UE. Raportul va trasa acțiuni concrete de promovare în continuare a drepturilor legate de cetățenia UE, inclusiv participarea democratică și în context transfrontalier.

Raportul din 2020 privind cetățenia UE va veni în completarea Planului de acțiune european pentru democrație; ambele urmează să fie adoptate până la sfârșitul anului 2020 și urmăresc să contribuie la îmbunătățirea rezilienței democrațiilor din UE.

Vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová, a declarat: „Mă bucur să constat că din ce în ce mai mulți europeni sunt informați despre drepturile lor care decurg din cetățenia UE: dreptul de a locui într-un alt stat membru, de a fi tratat în mod egal indiferent de cetățenie sau de a vota și de a candida la alegerile europene. Cetățenii trebuie să știe însă și cum să își apere aceste drepturi atunci când nu sunt respectate. Vreau să le oferim cetățenilor europeni toate mijloacele necesare pentru a profita pe deplin de tot ce le poate oferi Europa.”

Comisarul pentru justiție și consumatori, Didier Reynders, a declarat: „Promovarea cetățeniei UE și încurajarea participării la viața democratică reprezintă în continuare una dintre principalele priorități ale Comisiei. De aceea, faptul că o majoritate covârșitoare a europenilor știu ce înseamnă concret a fi cetățean al Uniunii Europene este foarte încurajator. Comisia Europeană se angajează totodată să acționeze pentru a le permite cetățenilor să beneficieze în continuare de toate drepturile conferite de cetățenia UE. Acest angajament este cu atât mai puternic în aceste vremuri marc

Context

În conformitate cu articolul 25 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Comisia are obligația legală de a publica, din trei în trei ani, un raport privind cetățenia UE referitor la aplicarea dispozițiilor privind nediscriminarea și cetățenia, care să prezinte noile priorități din acest domeniu. În ceea ce privește Orientările politice ale Comisiei pentru perioada 2019-2024, viitorul raport privind cetățenia va da un nou elan realizării priorităților Comisiei, inclusiv în ceea ce privește cultivarea, consolidarea și protejarea democrației în Uniunea Europeană.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG